ECO9 mrt '15 17:58

Europese beurzen overwegend omlaag

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn maandag na een nieuwsluwe handelssessie overwegend in de min gesloten.

ANP
ANP

Tegenvallende macro-economische cijfers uit Duitsland en Japan drukten het sentiment onder beleggers. Ook hing de vrees voor een snellere renteverhoging in de Verenigde Staten als een deken over de markt.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,3 procent lager op 488,21 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 741,79 punten. De beurzen in Londen en Parijs leverden tot 0,6 procent in. De DAX in Frankfurt steeg 0,3 procent. Eerder werd bekend dat de Duitse export in januari sterker dan verwacht is gekrompen.

De beurs in Athene sloot ruim 4 procent lager. De Griekse regering is in afwachting van de bijeenkomst van de ministers van Financiën verzameld in de eurogroep. Die bespreken maandag de nieuwe voorstellen voor de verbetering van de Griekse financiële situatie die die Grieken voor het weekend hadden opgestuurd.

ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) begon maandag zoals aangekondigd met de opkoop van staatsobligaties om de economie te stimuleren. De ECB zal de komende anderhalf jaar voor 60 miljard euro per maand aan leningen op te kopen, voornamelijk in de vorm van staatsobligaties. Op die manier hoopt de ECB de matige economische groei en de zeer lage inflatie in de eurozone te stimuleren. Naar verluidt heeft de centrale bank in ieder geval Duitse leningen opgekocht.

Baggeraar Boskalis sloot aan kop van de AEX met een plus van 3,6 procent. Oliemaatschappij Shell boekte een plus van 0,4 procent ondanks een adviesverlaging bij UBS.

WPP

Bij de kleinere bedrijven klom Batenburg Techniek 3,5 procent. Het installatiebedrijf boekte vorig jaar winst en verwacht ook in 2015 een positief resultaat. Wessanen daalde 1,1 procent. De natuurvoedingsspecialist verkoopt zijn Amerikaanse drankentak American Beverage Corporation (ABC) aan Harvest Hill Beverage Company voor meer dan 50 miljoen euro.

WPP steeg in Londen 1,2 procent na publicatie van de jaarcijfers. Het grootste reclamebureau ter wereld liet weten het nieuwe jaar sterk te zijn begonnen.

De euro was 1,0851 dollar waard, tegen 1,0865 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 2 procent duurder op 50,59 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent minder, op 59,31 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen