ECO21 jul '15 12:54

Schommelend beeld op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen schommelden dinsdagochtend rond de slotkoersen van een dag eerder.

ANP
ANP

Beleggers verwerkten de kwartaalcijfers van een aantal grote Europese bedrijven. Op Beursplein 5 openden AkzoNobel en TomTom de boeken.

,,De beurzen lijken stoom te verliezen na de recente opmars en het ziet er niet naar uit dat de AEX verder doortrekt naar de 520 of 530 punten", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments. De aandacht gaat volgens de marktkenner vooral uit naar de grondstofprijzen, zoals die van goud en olie, die onder druk staan. Ook laten de kwartaalcijfers van AkzoNobel zien dat de positieve impact van de goedkopere euro aanzienlijk is.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,1 procent hoger op 502,74 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 749,44 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stonden vlak tot 0,1 procent hoger.

AkzoNobel

AkzoNobel behoorde tot de kopgroep in de AEX met een plus van 0,6 procent, na beter dan verwachte kwartaalcijfers. De verffabrikant wist zijn winst vorig kwartaal stevig op te voeren dankzij bezuinigingen. De gunstigere koers van de euro stuwde ook de omzet. Grootste verliezer onder de Amsterdamse hoofdfondsen was uitzender Randstad met een min van 0,6 procent.

Beleggers waren minder tevreden met de resultaten van TomTom. Het navigatiebedrijf, dat de nettowinst in het tweede kwartaal met ruim 70 procent zag afnemen, stond onderaan de MidKap met een verlies van ruim 3 procent. Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM kampte met een adviesverlaging door Commerzbank en zakte ruim 1 procent.

SAP

De Duitse leverancier van bedrijfssoftware SAP steeg 0,6 procent in Frankfurt, na beter dan verwachte tweedekwartaalcijfers.Het Duitse webwinkelbedrijf Zalando werd ondanks een forse omzetgroei in het afgelopen kwartaal ruim 2 procent lager gezet.

In Zürich zakte Novartis 2,5 procent. Het Zwitserse farmacieconcern had in het tweede kwartaal flink last van de dure dollar. De winst viel daardoor lager uit dan verwacht.

Euro

Rémy Cointreau verloor in Parijs ruim 2,1 procent, na tegenvallende resultaten. Het Franse drankenconcern zucht onder de maatregelen van de Chinese regering om de dure drankzucht van hoge overheidsdienaars aan banden te leggen.

De euro bleef onveranderd 1,0851 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 50,11 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent minder op 56,62 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen