ECO5 nov '15 17:11

Europese beurzen zakken weg

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen leverden donderdag tegen het eind van de handel steeds meer terrein in.

ANP
ANP

Ze volgden daarmee Wall Street, waar de graadmeters steeds dieper in de min raakten uit vrees voor een op handen zijnde renteverhoging door de Federal Reserve.

Drie kwartier voor het slot stond de AEX 0,7 procent lager op 465,84 punten en verloor de MidKap 1,2 procent tot 689,53 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs hielden winsten tot 0,5 procent vast, terwijl de FTSE in Londen 0,8 procent daalde.

Zoals zo vaak in de afgelopen maanden moesten vooral grondstofgerelateerde bedrijven het ontgelden. Staalgigant ArcelorMittal en energiereus Shell behoorden met verliezen van respectievelijk 4,3 en 2,9 procent tot de sterkste dalers in de AEX. Kunstmestfabrikant OCI bungelde met een verlies van 5,8 procent onderaan de lijst Amsterdamse hoofdfondsen.

Mijnbouwers

Mijnbouwers als Anglo American, Glencore en Rio Tinto trokken met verliezen tot 8 procent een flinke wissel op de Londense beurs, waar Shell-rivaal BP 2,9 procent inleverde.

Adecco kelderde ruim 10 procent in Zürich. 's Werelds grootste uitzendconcern schreef honderden miljoenen euro's af op bedrijfsonderdelen en leed een kwartaalverlies van ruim een half miljard euro. Concurrent Randstad verloor 1,9 procent in de AEX.

In de MidKap raakte bouwbedrijf BAM 7,6 procent aan waarde kwijt na een tegenvallend handelsbericht. Kendrion ging 8,1 procent onderuit. Volgens de producent van elektromagnetische componenten is er sprake van meer onzekerheid in de autosector door het schandaal bij Volkswagen (min 3,5 procent). De Duitse autobouwer is een belangrijke klant van het bedrijf.

Euro

In Parijs klom Société Générale 4,5 procent. De op één na grootste bank van Frankrijk voerde zijn kwartaalwinst met ruim een kwart op. Concurrent Crédit Agricole, die ook met cijfers kwam, verloor bijna 9 procent.

De euro was 1,0863 waard, tegen 1,0859 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 45,67 dollar. Een vat Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 48,20 dollar.

Gerelateerde artikelen