ECO16 nov '15 09:49Aangepast op 16 nov '15 10:07

Beurzen tonen veerkracht na aanslagen Parijs

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese aandelenbeurzen zijn de openingsverliezen maandagochtend in hoog tempo grotendeels teruggedrongen.

ANP
ANP

De weerslag van de terroristische aanslagen in Parijs bleef daarmee ogenschijnlijk beperkt. De toegenomen terreurdreiging zorgde wel voor flinke koersverliezen onder de aandelen op het gebied van luchtvaart en toerisme.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 0,1 procent lager op 453,02 punten. De MidKap ging 0,2 procent omlaag naar 674,13 punten. De CAC40-index in Parijs hield het verlies beperkt tot 0,4 procent. Frankfurt leverde 0,3 procent in, terwijl de FTSE-index in Londen 0,2 procent steeg.

De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie Air France-KLM zakte in de MidKap bijna 6 procent door de vrees dat mensen minder zullen gaan reizen vanwege de toegenomen terreurdreiging. In Frankfurt leverde Lufthansa 2,6 procent in. In Londen verloren easyJet en IAG Group, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, 1,4 en 2,3 procent. De Franse hotelgroep Accor daalde in Parijs 6,6 procent.

Macintosh

Op het Damrak maakte Macintosh een koerssprong van 26 procent. Het detailhandelsbedrijf verkoopt zijn woonwinkelketen Kwantum aan investeerder Gilde Equity Investment en gebruikt de opbrengst om zijn schuld verder af te lossen.

Het aandeel Ajax daalde 0,6 procent. Johan Cruijff trekt zijn handen af van de recordkampioen omdat de huidige leiding van de beursgenoteerde voetbalclub zijn plannen niet uitvoert.

KBC

In Brussel won KBC 2 procent. De Belgische financiële groep boekte in het afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. Tegenvallende beleggingsresultaten werden gecompenseerd door sterke prestaties in traditionele bank- en verzekeringsactiviteiten.

De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) zakte 1,4 procent in Stockholm na tegenvallende verkoopcijfers over oktober. Ericsson won 1,5 procent na mediaberichten over een mogelijke overname van het Zweedse netwerkbedrijf door branchegenoot Cisco Systems. Het Amerikaanse Cisco liet echter weten geen interesse te hebben in een overname van Ericsson.

De euro noteerde op 1,0737 dollar, tegen 1,0725 dollar bij het Europese slot op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 41,03 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,8 procent tot 44,81 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen