ECO21 aug '15 11:45

Opnieuw stevige verliezen op beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdagmiddag opnieuw stevig in het rood, na de zware verliezen van een dag eerder.

ANP
ANP

Tegenvallend nieuws over de omvangrijke Chinese industrie drukte het beurssentiment. Op het Damrak kreeg Vopak rake klappen na publicatie van het halfjaarbericht.

,,De aanhoudende daling van de Chinese beurs, de slechte industriecijfers uit het land en de vervroegde Griekse verkiezingen zorgen voor een versterkend negatief effect op de beurzen", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer. De marktkenner verwacht wel dat de AEX vanaf een niveau van rond de 450 punten weer zal opveren.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het begin van de middag 1,4 procent lager op 452,72 punten. De Amsterdamse hoofdindex koerst af op een weekverlies van 4,5 procent. De MidKap zakte 0,7 procent naar 660,61 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 1,1 procent in.

Tsipras

De beursgraadmeter in Athene daalde 0.9 procent, na het aftreden van de Griekse premier Alexis Tsipras. Verder stapt een groep opstandige parlementariërs uit regeringspartij Syriza.

Op macro-economisch vlak bleek dat de Franse industrie in augustus opnieuw is gekrompen, terwijl de Duitse industrie een sterkere groei liet zien. Eerder op de dag werd al bekendgemaakt dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie deze maand is afgenomen tot het laagste niveau in 6,5 jaar. De beurs in Shanghai verloor daarop ruim 4 procent en zag deze week meer dan 11 procent aan waarde verdampen.

Vopak

In de AEX raakte Vopak ruim 15 procent aan beurswaarde kwijt. De resultaten van het tankopslagbedrijf lagen volgens analisten in lijn met de verwachtingen. Vopak is echter voorzichtig gestemd over Azië, vooral vanwege de afzwakkende Chinese economie. In de MidKap hield bouwer BAM (plus 1,6 procent) het hoofd boven water na een grote opdracht voor de bouw van een nieuwe zeesluis in IJmuiden.

De euro was 1,1286 dollar waard, tegen 1,1199 dollar bij het Europese slot op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper op 41,12 dollar. Brent zakte 0,7 procent in prijs en kostte 46,30 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen