ECO20 aug '15 08:29

'Vlakke opening voor AEX'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent donderdag waarschijnlijk vlak tot licht lager.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten zullen voorzichtig beginnen. Op het Damrak maken beleggers zich op voor de laatste echt drukke dag van het cijferseizoen.

,,De stemming blijft terughoudend door de bezorgdheid over China en de aanhoudende daling van de olieprijzen. Aan de resultaten van de Nederlandse bedrijven zal het niet liggen. Ahold deed het beter dan verwacht en ook de cijfers van BAM en Boskalis vielen mee", aldus analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen. Volgens de marktkenner is ook de kans op een Amerikaanse renteverhoging in september afgenomen na het commentaar van de Federal Reserve (Fed) in de laatste vergaderingsnotulen.

Supermarktconcern Ahold boekte in het tweede kwartaal een hogere winst en omzet dan een jaar eerder. In Nederland wist Albert Heijn zijn marktaandeel uit te breiden, terwijl bezuinigingen de winstgevendheid op peil hielden in de Verenigde Staten.

Boskalis

Ook Boskalis opende zijn boeken. De baggeraar zag in de eerste helft van dit jaar de nettowinst met 21 procent stijgen. Voor heel 2015 rekent het bedrijf op een winst die lager ligt dan de recordwinst van 490 miljoen euro in 2014.

GrandVision, BAM, Vastned, Ordina, ICT, Ctac en Kendrion kwamen eveneens met resultaten. Optiekketen Grandvision realiseerde een halfjaarwinst van 118 miljoen euro. Bouwbedrijf BAM boekte in de eerste zes maanden een bescheiden winst en vastgoedinvesteerder Vastned werd positiever over 2015. Automatiseerder Ordina zakte diep in de rode cijfers en branchegenoot ICT boekte een halfjaarwinst van 1,5 miljoen euro.

Wall Street

De beursgraadmeters in het Verre Oosten gingen donderdag omlaag. De aanhoudende zorgen over de afnemende economische groei in China en de lagere olieprijzen zorgden voor een negatieve stemming. De Nikkei In Tokio sloot 0,9 procent in het rood. De Chinese Shanghai Composite Index verloor tussentijds 1,6 procent, na het wilde koersverloop van een dag eerder.

De beursgraadmeters op Wall Street gingen woensdag met verlies de handel uit. Beleggers verwerkten de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Fed. Daarin uitten de beleidsmakers onder meer hun zorgen over de huidige staat van de Chinese economie.

De Dow-Jonesindex eindigde uitendelijk 0,9 procent lager op 17.348,73 punten en de S&P 500 ging 0,8 procent achteruit, tot 2079,61 punten. De Nasdaq verloor eveneens 0,8 procent tot 5019,05 punten.

Euro

De Europese beurzen sloten eerder op de dag met stevige verliezen. De AEX-index in Amsterdam eindigde 2 procent lager op 469,24 punten. De MidKap daalde 1,5 procent, naar 676,14 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 1,8 tot 2,1 procent.

De euro noteerde donderdag voor opening van de aandelenbeurzen op 1,1123 dollar, t


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen