ECO23 jul '15 19:41

Wall Street omlaag na cijfergeweld

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen gaven donderdag in de ochtendsessie terrein prijs.

EPA
EPA

Beleggers hadden de handen vol aan een stroom aan bedrijfsresultaten.

De leidende Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 19.30 (Nederlandse tijd) 0,6 procent in de min op 17.745 punten. De brede S&P daalde 0,5 procent tot 2104 punten. Technologiebeurs Nasdaq noteerde een min van 0,3 procent op 5155 punten.

Deze 'daverende donderdag' openden een hele reeks aan bedrijven hun boeken. Onder meer General Motors (plus 4,3 procent), SanDisk (plus 17,4 procent) en Southwest Airlines (plus 4,4 procent) bleven aan de goede kant van de score, nadat ze een kijkje gaven in de boeken.

Caterpillar

Dat gold niet voor het industriële concern 3M (min 3,8 procent) en chemieconcern Dow Chemical (min 4,4 procent). 3M had vooral last van de relatief dure dollar terwijl Dow Chemical met een beschuldigende vinger naar de olieprijs kon wijzen. Enerzijds zorgde die voor lagere grondstofkosten en dus een hogere winstgevendheid bij de productie van plastic. Anderzijds leed de omzet van het concern er onder.

Ook machinebouwer Caterpillar behoorde met een verlies van 3,6 procent tot de sterkste dalers in de Dow Jones. De omzet van het concern daalde als gevolg van een zwakkere vraag vanuit de mijnbouw en energiesector.

McDonald's

Fastfoodconcern McDonald's ging iets omhoog (plus 0,5 procent) nadat het bekendmaakte dat het afgelopen kwartaal minder hamburgers waren verkocht. Ook Comcast publiceerde cijfers. De eigenaar van filmstudio Universal profiteerde van het succes van dinosaurusfilm Jurassic World en zag daarmee zijn omzet sterker dan verwacht stijgen. Het aandeel verloor evenwel ruim 2,3 procent.

Naast het cijfergeweld reageerden beleggers ook op de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie, die volgens onderzoeksbureau Conference Board afgelopen maand wederom verbeterde. Verder werd bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week is gedaald tot het laagste niveau sinds eind 1973.

De euro stond op 1,0998 dollar, tegen 1,0974 dollar bij het slot van de Europese handel donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,9 procent tot 48,25 dollar. Brent werd 1,7 procent goedkoper en kostte 55,18 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen