ECO5 nov '15 21:35

Wall Street wacht op banencijfer

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag licht lager.

ANP
ANP

Beleggers waren in afwachting van het banencijfer dat de Amerikaanse overheid vrijdag publiceert. Dat rapport wordt gezien als belangrijke indicator van de renteplannen van de Federal Reserve. De centrale bank gaf woensdag expliciet aan dat een verhoging in december nog altijd een reële mogelijkheid is.

Drie kwartier voor het slot stond de Dow-Jonesindex een fractie lager op 17.863 punten. De S&P 500 moest 0,1 procent terug tot 2100 punten en de Nasdaq verloor 0,3 procent tot 5127 punten.

De financiële sector profiteerde van het vooruitzicht van hogere rentetarieven. De winsten, tot 1,7 procent, voor onder meer Bank of America, Citigroup en JPMorgan Chase boden enigszins tegenwicht aan verliezen in de grondstoffensector en een fors koersverlies van farmaceut Valeant (min 16 procent), dat enkele weken geleden in opspraak raakte vanwege vermeende omzetfraude.

ExxonMobil

De oliereuzen ExxonMobil en Chevron verloren tot 2,2 procent, mede door een flinke daling van de olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie werd 2,1 procent goedkoper op 45,33 dollar. Dienstverleners aan de olie- en gassector als Halliburton en Schlumberger leverden tot 2,4 procent in.

De koers van Valeant zakte voor het eerst in twee jaar onder 80 dollar. Door de aanhoudende koersverliezen is de marktwaarde van het bedrijf geslonken van meer dan 80 miljard dollar in augustus tot circa 28 miljard dollar.

Valeant-debacle

,,Het Valeant-debacle blijft het sentiment ten aanzien van de medische sector drukken. Mocht het banenrapport een renteverhoging in december impliceren, dan zal de bredere markt onder druk komen'', wist een handelaar. Het al sinds 2008 van kracht zijnde rentetarief van vrijwel 0 procent en andere steunmaatregelen leidden tot een enorme opmars van de aandelenkoersen. Oktober was de sterkste beursmaand in vier jaar, juist omdat de centrale banken in Europa en China meer steun toezegden en de Fed besloot nog te wachten met een verhoging.

Voor de handelsaanvang kwam juist een tegenvaller over de arbeidsmarkt naar buiten. Het aantal uitkeringsaanvragen steeg vorige week, terwijl in de weken daarvoor juist een reeks dalingen was ingezet tot het laagste niveau sinds 1973.

Gerelateerde artikelen