ECO19 nov '15 16:52Aangepast op 19 nov '15 17:55

Verzekeraars bovenaan in positieve AEX

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) -De Europese beurzen zijn donderdag met winst gesloten.

ANP
ANP

In Amsterdam waren verzekeraars in trek, dankzij bemoedigende berichten van NN Group en het vooruitzicht van een renteverhoging in de Verenigde Staten.

In Amsterdam sloot de AEX-index met een winst van 0,7 procent op exact 469 punten. De MidKap steeg 0,5 procent naar 701,78 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt gingen 0,8 en 1,1 procent omhoog. Parijs bleef wat achter en boekte een plusje van 0,2 procent.

De AEX werd aangevoerd door NN Group (Nationale-Nederlanden). De verzekeraar werd 5 procent meer waard, na een update waaruit een sterkere kapitaalpositie bleek dan verwacht. Daarnaast kondigde het bedrijf aan de kosten verder te gaan beperken. In het kielzog van NN won branchegenoot Aegon 2,4 procent en steeg Delta Lloyd 1,4 procent.

Shell

Shell klom 1,3 procent. Het olie- en gasconcern heeft van de Australische concurrentiewaakhond toestemming gekregen voor de overname van de Britse gasproducent BG Group (plus 1,7 procent in Londen). Met de overname is een bedrag van circa 60 miljard euro gemoeid.

In de MidKap stond Air France-KLM bovenaan met een winst van 2,9 procent. Ook andere Europese luchtvaartmaatschappijen waren in trek, na verliezen eerder deze week in de nasleep van de terroristische aanslagen in Parijs. Lufthansa won in Frankfurt bijna 4 procent. Het moederbedrijf van British Airways en Iberia (IAG) kreeg er in Londen 1,7 procent bij.

Euro

ThyssenKrupp won in Frankfurt 2,6 procent. De grootste staalproducent van Duitsland behaalde afgelopen boekjaar meer winst en is van plan zijn dividend te verhogen. In Amsterdam won concurrent ArcelorMittal mede dankzij deze berichten 2,5 procent aan beurswaarde.

In Parijs won Sodexo 10 procent na een positief handelsbericht van de Franse cateringgroep. In Londen werden de resultaten van postbedrijf Royal Mail (plus 5 procent) positief ontvangen.

De euro was 1,0760 dollar waard, tegen 1,0626 dollar bij het Europese slot op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1 procent naar 40,35 dollar. Brentolie werd een fractie duurder en kostte 44,22 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen