ECO13 mrt '15 20:48Aangepast op 13 mrt '15 21:27

Wall Street eindigt de week met verlies

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) -De beurzen in New York konden vrijdag het herstel van de voorgaande dag geen vervolg geven en verloren verder terrein.

EPA
EPA

Beleggers maken zich zorgen om de steeds verder aansterkende dollar, die de winstperspectieven van grote Amerikaanse ondernemingen onder druk zet. Ook dalende olieprijzen speelden de aandelenhandel parten.

De Dow-Jonesindex met daarin de dertig belangrijkste Amerikaanse beursfondsen, eindigde 0,8 procent lager op 17.749,31 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,6 procent naar 2053,40 punten, terwijl de technologiegraadmeter Nasdaq 0,4 procent terugviel tot 4871,76 punten.

Voorbeurs bleek dat de prijzen die Amerikaanse fabrikanten voor hun producten rekenen, vorige maand onverwacht zijn gedaald. Ook een afname van het consumentenvertrouwen zoals dat maandelijks wordt gemeten door de universiteit van Michigan, kwam voor economen als een verrassing.

Sterkste daler

De koersen gingen over een breed front omlaag. De sterkste daler in de Dow was technologieconcern IBM met een verlies van 2,3 procent. De industriegiganten United Technologies en General Electric leverden respectievelijk 2,1 en 1,4 procent in.

Softwarereus Microsoft was de sterkste stijger met een plus van 0,9 procent. Chipmaker Intel herstelde met een winst van 0,4 procent iets van de uitglijder van donderdag, toen het na een winstwaarschuwing bijna 5 procent verloor.

Witte raaf

Een witte raaf op Wall Street was Herbalife, dat ruim 8 procent meer waard werd. Volgens ingewijden is de FBI een onderzoek begonnen naar investeerder Bill Ackman en medewerkers van zijn beleggingsbedrijf Pershing Square, die de koers van de verkoper van dieetproducten zouden hebben gemanipuleerd.

De euro was 1,0485 dollar waard, tegen 1,0510 dollar bij sluiting van de Europese beurzen eerder op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 4 procent tot 45,17 dollar. De Brentprijs, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, daalde 4,5 procent tot 54,51 dollar per vat van 159 liter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen