ECO24 jul '15 09:27Aangepast op 24 jul '15 09:53

Air France-KLM hoogvlieger op Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen schommelden vrijdagochtend rond de slotkoersen van een dag eerder.

ANP
ANP

Beleggers verwerkten opnieuw een stroom aan bedrijfsresultaten. Op het Damrak werd het kwartaalbericht van Air France-KLM positief ontvangen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel ongewijzigd op 496,41 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 740,71 punten. De beurzen in Londen en Parijs stonden nagenoeg vlak, Frankfurt zakte 0,2 procent.

Sterkste stijger in de AEX was kunstmestbedrijf OCI met een winst van 0,7 procent. Grootste daler was speciaalchemiebedrijf DSM met een min van ruim 1 procent.

Rode cijfers

Air France-KLM steeg bijna 2 procent in de MidKap. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep zakte in het tweede kwartaal dieper in de rode cijfers. De plannen om de kosten verder te verlagen liggen volgens het concern echter klaar, maar zijn nog afhankelijk van instemming van de vakbonden.

BE Semiconductor Industries (Besi) klom 1,7 procent. De koersval van het aandeel biedt volgens Rabobank een goed instapmoment. Besi verloor donderdag ruim 14 procent na een tegenvallende omzetprognose. Wereldhave won meer dan 1 procent. Het vastgoedbedrijf schroefde zijn winstverwachting op na een forse winststijging in het eerste halfjaar.

Accell

Accell dikte ruim 5 procent aan. De fietsenfabrikant realiseerde in de eerste helft van dit jaar een flink hogere winst en rekent voor de tweede jaarhelft op een stijging van de omzet en winst.

In Frankfurt zakte BASF bijna 4 procent. Het Duitse chemieconcern gaf aan iets somberder te zijn over de wereldeconomie dan zes maanden geleden. Diageo verloor in Londen bijna 2 procent. De Amerikaanse beurstoezichthouder onderzoekt of het Britse drankenconcern heeft gesjoemeld met de voorraden.

Anglo American

Anglo American won in Londen 1,8 procent. Het mijnbouwconcern zag de winst in de eerste helft van dit jaar krimpen. Het bedrijf is echter bezig flink het mes te zetten in het personeelsbestand om kosten te besparen en wil bezittingen gaan verkopen.

De euro was 1,0947 dollar waard, tegen 1,0974 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 48,71 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder en werd verhandeld op 55,30 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen