ECO21 aug '15 09:25Aangepast op 21 aug '15 09:54

Vopak onderuit op Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdagochtend flink lager geopend.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten zakten verder weg na de stevige verliezen van een dag eerder. Tegenvallend nieuws over de omvangrijke Chinese industrie zette het beurssentiment onder druk. Op het Damrak ging Vopak onderuit na publicatie van het halfjaarbericht.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent lager op 454,88 punten. De Amsterdamse hoofdindex koerst daarmee af op een weekverlies van bijna 4 procent. De MidKap zakte 1,1 procent naar 657,80 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 1 procent in.

De beursgraadmeter in Athene zakte 2,3 procent. De Griekse premier Alexis Tsipras bevestigde donderdagavond dat hij aftreedt, na de uitroeping van vervroegde verkiezingen op 20 september. Verder stapt een groep opstandige parlementariërs uit regeringspartij Syriza.

Bedrijvigheid

Op macro-economisch vlak bleek dat de Franse industrie in augustus opnieuw is gekrompen. Eerder op de ochtend werd al bekendgemaakt dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie deze maand verder is gekrompen tot het laagste niveau in 6,5 jaar. De Shanghai Composite noteerde daarop ruim 4 procent lager.

Alle 25 fondsen in de AEX stonden in het rood. Vopak raakte ruim 14 procent aan beurswaarde kwijt. De halfjaarcijfers van het tankopslagbedrijf lagen volgens analisten redelijk in lijn met de verwachting. Vopak is echter voorzichtig gestemd over Azië, vooral vanwege de afzwakkende Chinese economie. Verzekeraar Aegon en chipmachinefabrikant ASML volgden met minnen van 2,7 en 1,8 procent.

BAM

In de MidKap hield bouwer BAM het hoofd boven water met een plus van ruim 1 procent. Rijkswaterstaat heeft de opdracht voor de bouw van een nieuwe zeesluis in IJmuiden definitief gegund aan een consortium bestaande uit BAM, VolkerWessels en investeerder DIF. Volgens een woordvoerder van BAM is met de opdracht ,,enkele honderden miljoenen" gemoeid.

De euro was 1,1244 dollar waard, tegen 1,1199 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper op 41,12 dollar. Brent zakte 0,3 procent in prijs en kostte 46,46 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen