ECO29 mei '15 16:02

Nauwelijks winnaars in AEX

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdagmiddag in het rood.

ANP
ANP

In de Amsterdamse AEX-index koerste alleen tankopslagbedrijf Vopak duidelijk op winst. Een treetje lager, in de Midkap, ging Imtech hard onderuit na nieuwe berichten over het problematische Duitse verleden van het installatiebedrijf.

Vlak na de opening van de beurzen op Wall Street stond de AEX 0,8 procent in de min op 498,10 punten. De Midkap zakte 0,4 procent tot 754,96 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs leverden tot 1,3 procent in. In Londen bleef het verlies van de FTSE beperkt tot 0,1 procent.

Vopak prijkte met een winst van 1,6 procent aan kop van de AEX, mede dankzij een koopadvies van analisten van Rabobank. De andere 24 hoofdfondsen stonden in de min. Het grootste verlies werd genoteerd door Aalberts Industries, dat ruim 2 procent verloor.

Imtech

Imtech leverde ruim 8 procent aan beurswaarde in, na berichten over Duitse ex-managers van het bedrijf die zouden hebben bekend in een smeergeldaffaire rond de luchthaven van Berlijn. Imtech liet weten de nieuwe ontwikkelingen alleen uit de media te kennen en dat de betrokken medewerkers al in 2013 zijn ontslagen. Het bedrijf stelde de markt naar eigen zeggen eerder al over deze zaak op de hoogte.

In de MidKap viel verder biotechnologiebedrijf Galapagos op, met een koerswinst van 8 procent zonder direct aanwijsbare reden. Air France-KLM leverde na aanvankelijke winst 0,4 procent in. Topman Frédéric Gagey van Air France liet weten dat het Franse onderdeel van de luchtvaartcombinatie dit jaar winst zou moeten boeken in plaats van zich tevreden te stellen met een break-even resultaat.

De euro stond op 1,0990 dollar, tegen 1,0915 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1 procent tot 58,23 dollar. Brent kostte 1,1 procent meer en werd verhandeld op 63,27 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen