ECO16 nov '15 08:03Aangepast op 16 nov '15 08:48

'Nerveuze beurshandel door aanslagen Parijs’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen openen maandag waarschijnlijk met verlies na de terroristische aanslagen in Parijs.

EPA
EPA

De terreurdreiging en onzekerheid over de verdere gevolgen daarvan zetten de risicobereidheid van beleggers onder druk.

,,De AEX in Amsterdam opent zo'n 5 punten lager. De schade na de aanslagen in Parijs lijkt daarmee op het eerste gezicht mee te vallen, maar het is even afwachten hoe de handel tijdens de rest van de dag zal verlopen. De Europese luchtvaartmaatschappijen zullen naar verwachting wel flink last hebben van de toegenomen terreurdreiging", aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Op de aandelenbeurs in Parijs wordt de handel maandag op normale wijze hervat, ondanks de dodelijke aanslagen in de Franse hoofdstad van afgelopen vrijdag. In de hele Europese Unie wordt maandag om 12.00 uur een minuut stilte in acht genomen.

Ajax

Bij de bedrijven staan Ajax, PostNL en Macintosh in de schijnwerpers. Johan Cruijff heeft afstand genomen van de beursgenoteerde voetbalclub Ajax. ,,Al jarenlang stel ik vast dat de kern van mijn visie niet binnen Ajax wordt uitgevoerd'', schrijft het clubicoon maandag in zijn column in De Telegraaf.

Mediaondernemer en miljardair John de Mol heeft zijn belang in postbedrijf PostNL vergroot tot iets meer dan 5 procent, zo bleek zaterdag uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Bij een eerdere melding bedroeg het belang van De Mol ruim 3 procent.

Macintosh

Macintosh liet vrijdag na de slotbel weten woonwinkelketen Kwantum te verkopen aan investeerder Gilde Equity Investment. Het detailhandelsbedrijf gebruikt de netto-opbrengst van 28 miljoen euro om zijn schuld verder af te lossen.

Het Turkse bouwbedrijf Renaissance heeft maandag zijn bod op Ballast Nedam gestand gedaan. Renaissance verlaagde begin september zijn bod op Ballast Nedam naar 0,30 euro per stuk en kan aanspraak maken op een belang van in totaal 66,6 procent in het bedrijf.

Aanslagen

De aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen maandag eensgezind omlaag. Vooral de luchtvaartaandelen werden van de hand gedaan door de vrees dat mensen minder zullen gaan reizen door de angst voor terroristische aanslagen. De Nikkei in Tokio sloot 1 procent lager, nadat was gebleken dat de Japanse economie opnieuw in een recessie is terechtgekomen.

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten vrijdag een beroerde beursweek lager af. De Dow-Jonesindex eindigde 1,2 procent in de min op 17.245,24 punten. De bredere S&P 500 zakte 1,1 procent tot 2023,04 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq leverde 1,5 procent in tot 4927,88 punten.

AEX

Ook de Europese aandelenmarkten gingen na de slechtste beursweek sinds september met verliezen het weekeinde in. In Amsterdam sloot de AEX-index 1,4 procent lager op 453,55 punten en verloor op weekbasis 3,5 procent. De MidKap zakte 1 procent tot 675,34 punten. Op de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen de hoofdgraadmeters tot 1 procent omlaag.

De euro noteerde maandag voor opening van de aandelenbeurzen op 1,0744 dollar, tegen 1,0725 dollar bij sluiting van de beurshandel in Europa op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent duurder op 40,98 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,7 procent tot 44,78 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen