ECO23 jul '15 11:53

Beurzen verwerken cijferstroom

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten donderdagochtend kleine winsten zien.

ANP
ANP

Beleggers verwerkten een stroom aan bedrijfsresultaten, die overwegend positief werden ontvangen. Op het Damrak viel het halfjaarbericht van zwaargewicht Unilever in goede aarde. Het aandeel Besi ging in de uitverkoop na teleurstellende resultaten.

,,Na de stevige openingswinst lopen de koersen weer wat terug. De fut is een beetje uit de markt na de recente sterke opmars en de beurzen zullen waarschijnlijk nog wel wat verder terugvallen", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer. Volgens de marktkenner wordt er na de cijferstroom uit Europa vooral uitgekeken naar de resultaten van de grote Amerikaanse concerns, die nog op het programma staan.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent hoger op 497,45 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 739,16 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tot 0,3 procent bij.

Unilever

Unilever prijkte bovenaan de AEX met een winst van bijna 2 procent. Volgens analisten van Rabobank heeft het levensmiddelenconcern in de eerste helft van dit jaar beter gepresteerd dan verwacht, dankzij een goede ontwikkeling van de winstmarge.

Informatieleverancier RELX leverde een eerdere koerswinst weer in en zakte 0,2 procent. Het voormalige Reed Elsevier zag in het eerste halfjaar zowel de omzet als de winst fors toenemen. De resultaten voldeden aan de verwachtingen van analisten.

MidKap

In de MidKap raakte BE Semiconductor Industries (Besi) meer dan 15 procent aan beurswaarde kwijt. Beleggers en analisten waren vooral teleurgesteld in de omzetverwachting die de toeleverancier aan de chipindustrie afgaf voor het derde kwartaal.

In Zürich dikte Credit Suisse ruim 5 procent aan. De Zwitserse bank wist in het tweede kwartaal weer zwarte cijfers te schrijven, na het verlies een jaar eerder. Farmaceut Roche had in de eerste helft van het jaar last van de dure Zwitserse frank, maar hield wel vast aan de prognoses voor dit jaar. Het aandeel steeg meer dan 1 procent.

Euro

In Londen daalde bierbrouwer SABMiller 0,6 procent. Het moederbedrijf van Grolsch verkocht in de afgelopen maanden minder bier in Europa, Azië en Noord-Amerika. De verkopen in Latijns-Amerika en Afrika boden tegenwicht, waardoor de omzet wel toenam.

De euro stond op 1,0977 dollar, tegen 1,0894 dollar bij het slot van de Europese handel woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 49,35 dollar. Brent werd ook 0,3 procent duurder en kostte 56,27 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen