ECO11 mrt '15 21:23

Amerikaanse beurzen sluiten lager

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenmarkten zijn woensdag lager gesloten.

EPA
EPA

Het sentiment op Wall Street werd wat gedrukt door de aanhoudende opmars van de dollar ten opzichte van de euro. Nieuws om de handel duidelijk richting te geven was nauwelijks voorhanden.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent in de min op 17.635,39 punten. De S&P 500 daalde 0,2 procent tot 2040,24 punten en de Nasdaq zakte ook 0,2 procent, tot 4849,94 punten.

De dollar neemt onder meer in waarde toe als gevolg van het uiteenlopende monetaire beleid in de eurozone en de Verenigde Staten. De duurdere dollar kan een rem zetten op de export van Amerikaanse bedrijven, omdat hun goederen minder aantrekkelijk worden voor buitenlandse markten.

Google

Ook aanhoudende rentezorgen hielden de markt bezig. Beleggers vrezen dat de Federal Reserve wel eens snel de rente zou kunnen verhogen. De koepel van centrale banken houdt die al jaren op een historisch laag niveau om de economie te ondersteunen. Daar heeft ook de aandelenhandel flink van geprofiteerd.

Op bedrijfsniveau maakte Google (min 0,7 procent) bekend dat financieel topman Patrick Pichette met pensioen gaat. De Canadees zal het bedrijf zelf helpen bij de zoektocht naar een opvolger die naar verwachting binnen een halfjaar is gevonden.

Salix

Levensmiddelenbedrijf General Mills, bekend van onder meer Bugles, Cheerios en Häagen-Dazs, meldde dinsdag nabeurs het kwartaaldividend met 7 procent te verhogen. Het aandeel zakte 0,2 procent.

De handel in het aandeel Salix won 7 procent, door een nieuwe fase in de overnamesaga rondom de farmaceut. Een eerder bod van het Canadese Valeant (min 3,9 procent) werd overtroffen door branchegenoot Endo International (min 1,4 procent).

Chipbedrijven

Chipbedrijven zaten flink in de lift. Zo ging Intel 2 procent omhoog en Micron Technology klom 1 procent. De producent van geheugenkaarten SanDisk profiteerde van een adviesverhoging van Goldman Sachs met een plus van 3,2 procent. Financiële fondsen lieten ook winsten zien. De banken Citigroup, Bank of America en JPMorgan Chase stonden tot 2,1 procent hoger.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond stabiel op 48,30 dollar. Brent won 2,5 procent op 57,82 dollar. De euro was 1,0540 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag stond de Europese eenheidsmunt nog op 1,0574 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen