ECO7 aug '15 12:16

Onderhandelingen grafische cao in impasse

Auteur: ANP Nieuws

AMSTELVEEN (ANP) - De onderhandelingen voor een nieuwe grafische cao zijn in een impasse beland.

ANP
ANP

De vakbonden FNV Kiem en CNV Media wezen deze week het eindbod van de werkgevers af. ,,Onbegrijpelijk'', laat Richard van den Berg, voorzitter van de werkgeversdelegatie vrijdag weten.

,,Met het afwijzen van dit eindbod miskennen de vakbonden de situatie in de bedrijfstak en blokkeren zij de totstandkoming van een nieuwe cao'', zegt Van den Berg. De werkgeversdelegatie zegt op dit moment geen mogelijkheden meer te zien om het onderhandelingsproces vlot te trekken.

In de grafische sector is sinds 1 augustus 2013 geen cao meer. De afgelopen twee maanden is op verschillende plaatsen actie gevoerd, variërend van poortacties en werkonderbrekingen tot een 24-uursstaking.

Persgroep

Een week terug gingen werknemers van twee drukkerijen van de Persgroep nog in staking. Bij een aantal edities van het AD verschenen daardoor geen regiokaternen.

Van den Berg: ,,We zijn tot het uiterste gegaan. Als we meer gaan bieden voldoen we niet meer aan de uitgangspunten van de onderhandelingsdelegatie, waarmee de ledenraad uitdrukkelijk heeft ingestemd.'' Werkgeversorganisatie KVGO organiseert binnenkort een extra ledenraadsvergadering, waar uitgelegd wordt hoe de stand van zaken is.

Loonsverhoging

KVGO wil een tweejarige cao die per 1 september ingaat. Het eindbod voorziet in een structurele loonsverhoging van 2,5 procent en 2 procent in de vorm van eenmalige bruto uitkeringen. FNV eist een loonsverhoging met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2014. De cao in de grafische sector geldt voor zo'n 21.000 werknemers.

FNV-Kiem-bestuurder Bernard van Iren wilde vrijdag niet reageren op de uitspraken van Van den Berg. Iren: ,,Er is niets veranderd. Ons standpunt is bekend. Wij gaan door met onze acties. Om te beginnen met flyeracties volgende week bij enkele kleinere drukkerijen. Eind augustus staan weer grote acties op stapel.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen