ECO24 apr '15 08:27

Dijsselbloem: geen deal nu met Griekenland

Auteur: ANP Nieuws

RIGA (ANP) - Griekenland hoeft er niet op te rekenen de Letse hoofdstad Riga te verlaten met Europees geld.

ANP
ANP

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei voorafgaand aan het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden vrijdag dat hij verwacht dat er geen beslissingen gaan vallen.

Eind februari werd na urenlang overleg en getouwtrek besloten het leningenprogramma te verlengen tot eind juni. Griekenland zou gaan werken aan een concrete lijst met maatregelen, die dan uiterlijk eind april goedgekeurd zou worden door de geldschieters. Maar hoewel gesprekken eindelijk op gang zijn gekomen, is een akkoord nog mijlenver weg. En zonder hervormingslijst geen geld, daarover zijn de andere achttien eurolanden het eens.

,,Het is nog niet eind april'', zei Dijsselbloem, maar het overleg vrijdag zal draaien om de stand van zaken, benadrukte hij.

Perspectief

Dijsselbloem wil met name weten ,,of er al knopen zijn ontward'' en welk perspectief er voor de komende weken inzit. Van een deadline wil Dijsselbloem niet meer praten. ,,De deadline is belangrijker voor Griekenland, dat behoorlijk knel zit qua middelen, dan voor de eurolanden. Dus voor Athene is het belangrijk dat er snel een deal komt'', zei de minister.

De bodem van de Griekse schatkist komt meer en meer in zicht. Tot nu toe wist het land zich nog altijd aan zijn betalingsverplichtingen te houden. Dijsselbloem gaat er dan ook niet vanuit dat een faillissement van Griekenland dichtbij is. ,,Ik ga ervan uit dat ze hun cash managen en dat we snel een akkoord hebben. Dan stabiliseert de situatie zich ook weer.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen