ECO24 mrt '15 15:58Aangepast op 24 mrt '15 16:44

AEX blijft in de buurt van 500 punten

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen boekten dinsdagmiddag bescheiden terreinwinst, waarbij de Amsterdamse graadmeter AEX in de buurt bleef van 500 punten.

ANP
ANP

De aandelen van luchtvaartbedrijven stonden onder druk na de ramp met een toestel van Lufthansa-dochter Germanwings. Bankaandelen, waaronder ING, voerden de boventoon.

Een uur voor het slot stond de AEX 0,4 procent hoger op 499,75 punten. De index sloot voor het laatst op 7 januari 2008 boven 500 punten. De MidKap ging 0,6 procent vooruit tot 763,87 punten en de toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,2 en 1 procent.

Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat de economische groei in de eurozone in maart verder is aangetrokken. Vooral de cijfers over de Duitse economie waren beter dan verwacht. Eerder op de ochtend meldde de Britse bank HSBC dat de activiteit in de Chinese industrie deze maand echter is afgenomen tot het laagste niveau in elf maanden.

Lufthansa

In Frankfurt verloor het aandeel Lufthansa 1,8 procent na de melding van een ramp met een Airbus A320 van dochtermaatschappij Germanwings in de Franse Alpen. Airbus noteerde in Parijs een min van 0,2 procent.

ING steeg 1,8 procent. De bank liep daarmee in de pas met Europese branchegenoten als Barclays, Société Générale, Banco Santander en Intesa Sanpaolo, die tussen 0,7 en 3,8 procent wonnen.

Gemalto

Gemalto (plus 0,5 procent) behoorde lang tot de sterkste stijgers in de AEX maar gaf tegen het einde van de handelssessie een flink deel van de winst prijs. De digitaal beveiliger heeft een opdracht gekregen van China Telecom voor de beveiliging van mobiele betalingen in het openbaar vervoer in Shanghai en Peking.

Altice was de grootste daler in de AEX met een min van 1,6 procent. Volgens De Telegraaf hoort het Franse kabelbedrijf samen met Liberty Global, de eigenaar van kabelaar UPC, tot de partijen die interesse hebben in een eventuele overname van de Belgische KPN-dochter Base. Het aandeel KPN won 1,3 procent.

H&M

In Stockholm zakte Hennes & Mauritz (H&M) 2,4 procent. Beleggers grepen de kwartaalcijfers van de Zweedse kledingketen aan om wat winst te nemen.

De euro noteerde op 1,0904 dollar, tegen 1,0940 dollar bij het slot van de Europese handel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,7 procent tot 47,78 dollar. Brentolie werd juist 0,6 procent goedkoper op 55,59 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen