ECO1 mei '15 19:32

Plussen op Wall Street

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag in de plus, gesteund door goede cijfers over het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

EPA
EPA

De positieve stemming ging echter voorbij aan LinkedIn. Het bedrijf achter de zakelijke netwerksite werd door beleggers gestraft voor tegenvallende verwachtingen.

Omstreeks 19.25 uur (Nederlandse tijd) stond de Dow-Jonesindex 0,7 procent hoger op 17.968 punten. De brede S&P 500 steeg ook 0,7 procent, naar 2100 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,8 procent en klom daarmee naar 4978 punten.

Op macro-economisch vlak bleek het Amerikaanse consumentenvertrouwen in april toegenomen tot het op een na hoogste niveau in meer dan acht jaar tijd, terwijl de bedrijvigheid in de industrie even sterk groeide als een maand eerder. De bouwuitgaven lieten, in maart, echter een onverwachte daling zien.

LinkedIn

LinkedIn zag bijna 21 procent van zijn beurswaarde verdampen. Het bedrijf kwam donderdag nabeurs met kwartaalcijfers en gaf daarbij prognoses voor de omzet en winst in het tweede kwartaal, die flink onder de verwachtingen van analisten lagen. Daarnaast werd de omzetverwachting voor het hele jaar verlaagd. Het aandeel LinkedIn is afgelopen jaar bijna in waarde verdubbeld.

Ook creditcardmaatschappij Visa maakte donderdag na het slot resultaten bekend. Een voorzichtige verwachting voor de winstgroei stelde beleggers teleur, het aandeel speelde 0,8 procent kwijt. Olieconcern Chevron (min 2,3 procent) liet weten dat de winst in het afgelopen kwartaal sterk is gedaald vanwege de lagere olieprijs. Wel viel de winst per aandeel beduidend hoger uit dan analisten hadden verwacht.

Verder waren aandelen van biotechbedrijven in trek in New York, na sterke kwartaalcijfers van Gilead (plus 5,4 procent). Branchegenoten Celgene en Biogen wisten mee te liften en stegen respectievelijk 1,9 procent en 3,3 procent. Aandelen van grote autobedrijven als General Motors (min 0,1 procent), Ford (min 0,6 procent) en Fiat Chrysler (min 2 procent) stonden in de min na de bekendmaking van verkoopcijfers over de maand april.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen