ECO16 apr '15 12:12

Instituten positiever over Duitse economie

Auteur: ANP Nieuws

BERLIJN (ANP) - De Duitse economie groeit dit jaar sterker dan eerder werd gedacht, onder meer geholpen door de zwakkere euro.

EPA
EPA

Dat meldden de belangrijkste Duitse economische onderzoeksinstituten donderdag in hun voorjaarsvoorspellingen.

De instituten denken dat de grootste economie van Europa dit jaar met 2,1 procent groeit. In oktober gingen ze nog uit van 1,2 procent. Volgens de onderzoekers profiteert de economie van een sterkere export dankzij de zwakkere euro en de lage olieprijs. Daardoor hebben consumenten meer geld om aan andere zaken te spenderen. Voor 2016 wordt op een groei van 1,8 procent gerekend.

De Duitse overheid is wat conservatiever met haar prognoses. Zij rekent voor dit jaar vooralsnog op een economische vooruitgang met 1,5 procent.

Risico's

De Duitse werkloosheid daalt volgens de ramingen van de instituten gemiddeld 6,3 procent dit jaar naar 5,9 procent in 2016.

De economen zien wel enige risico's die de groei kunnen raken, zoals de verwachte renteverhoging in de Verenigde Staten en de afkoelende Chinese economie. Verder kunnen de spanningen rond Oekraïne en het Midden-Oosten en de onrust rond Griekenland tot turbulentie op de beurzen leiden.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van het gerenommeerde onderzoeksinstituut Ifo uit München.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen