ECO12 mrt '15 08:40

'AEX begint tikje hoger'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam begint donderdag waarschijnlijk licht hoger.

ANP
ANP

Ook de andere effectenmarkten in Europa zullen met kleine winsten openen. Beleggers lijken wel wat gas terug te nemen na de mooie koerswinsten van een dag eerder. Op Beursplein 5 kwam AEX-bedrijf Boskalis nog met de jaarcijfers.

,,Het ziet ernaar uit dat de AEX-index toch een klein tikje hoger zal openen in navolging van de koerswinsten in Azië. Ook kwam Boskalis met mooie cijfers. Wall Street ging daarentegen woensdag licht omlaag. Daar begint men zich toch wat zorgen te maken over de dure dollar. Verder wordt uitgekeken naar de Amerikaanse winkelverkopen", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis heeft afgelopen jaar ruim een derde meer winst gemaakt dan in 2013. Over de plannen met het belang in Fugro liet topman Peter Berdowski weten ,,absoluut niet bezig te zijn met voorbereidingen van een bod" op de bodemonderzoeker.

AMG

AMG en RoodMicrotec brachten eveneens de resultaten naar buiten. De toeleverancier aan de chipindustrie RoodMicrotec liet daarbij weten de komende drie jaar circa 15 procent van het personeelsbestand te schrappen vanwege een nieuwe strategie. De producent van specialistische metalen AMG wist vorig jaar weer winst te boeken na een verlies een jaar eerder.

Stern Groep maakte woensdag nabeurs zijn jaarcijfers bekend. Het autobedrijf liet daarbij weten over 2014 geen dividend uit te keren aan zijn aandeelhouders.

Imtech

Ook Imtech staat wederom in de schijnwerpers. De Telegraaf meldde woensdagavond dat voormalig topman René van der Bruggen van de technisch dienstverlener het Duitse onderdeel dwong met valse facturen tientallen miljoenen af te staan om tekorten in Nederland te verhullen.

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beursgraadmeters donderdag winsten zien, na een verrassende renteverlaging in Zuid-Korea. In Tokio eindigde de Nikkei 1,4 procent in de plus. Een verdere daling van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar hielp de meeste Japanse exportbedrijven vooruit.

VS

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten woensdag lager. Het sentiment op Wall Street werd gedrukt door de aanhoudende opmars van de dollar ten opzichte van de euro. De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent in de min op 17.635,39 punten. De S&P 500 daalde 0,2 procent tot 2040,24 punten en de Nasdaq zakte ook 0,2 procent, tot 4849,94 punten.

De meeste Europese aandelenbeurzen profiteerden woensdag van de goedkopere euro. De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,8 procent hoger op 491,93 punten. De MidKap klom 1,3 procent tot 747,36 punten. De beurs in Parijs won 2,4 procent en de DAX in Frankfurt steeg 2,7 procent tot een nieuw record van 11.805 punten. De Londense FTSE ging 0,3 procent omhoog.

De euro noteerde donderdag voor opening van de aandelenbeurzen op 1,0597 dollar, tegen 1,0574 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De eenheidsmunt zakte eerder op de ochtend voor het eerst sinds januari 2003 even onder 1,05 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 48,42 dollar. De prijs van Brentolie steeg 1,2 procent tot 58,20 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen