ECO16 apr '15 12:03

Unilever helpt AEX vooruit

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen deden donderdagochtend overwegend een stapje terug na de winsten van een dag eerder.

ANP
ANP

In Amsterdam werd de beurshandel echter gesteund door een positief kwartaalbericht van zwaargewicht Unilever.

,,Per saldo is het een weinig schokkende beursdag. Er staan geen belangrijke macro-economische publicaties op het programma en het is vooral wachten op de aanhoudende stroom van bedrijfsresultaten uit de VS", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent hoger op 508,90 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 788,79 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 0,6 procent.

Unilever

Unilever stond met een winst van 3,5 procent bovenaan de hoofdindex. De producent van voedings- en verzorgingsmiddelen zag zijn omzet vorig kwartaal flink groeien. Het concern profiteerde onder meer van de goedkopere euro. Chipmachinemaker ASML sloot de rij met een verlies van meer dan 2 procent.

In de MidKap zette Galapagos de opmars voort met een plus van ruim 9 procent. Het biotechnologiebedrijf, dat aandelen wil uitgeven in de Verenigde Staten, steeg woensdag al zo'n 17 procent na positieve testresultaten van een kandidaatmedicijn. Supermarktbedrijf Sligro verloor meer dan 1 procent na een tegenvallende omzetgroei in het eerste kwartaal.

Euro

Bierbrouwer SABMiller won in Londen bijna 2 procent. Het moederbedrijf van Grolsch profiteerde in het afgelopen kwartaal van herstel op de Chinese markt en een toenemende bierconsumptie in Afrika. Concurrent Heineken klom in Amsterdam 0,2 procent.

Diageo verloor meer dan 2 procent. De Britse producent van merken als Smirnoff, Guinness en Johnnie Walker boekte ook in het afgelopen kwartaal minder omzet. In Frankfurt steeg Zalando ruim 11 procent, na een flinke omzetgroei van de Duitse schoenen- en kledingverkoper in het eerste kwartaal.

De euro noteerde op 1,0642 dollar, tegen 1,0604 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 56,06 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder op 62,71 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen