ECO6 aug '15 17:46

Imtech keldert op negatief Damrak

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn donderdag met verlies gesloten.

ANP
ANP

In Amsterdam kelderde het aandeel Imtech door de aanhoudende financiële problemen van het Duitse onderdeel van het installatiebedrijf. Aan het einde van de middag bleek dat Imtech Duitsland faillissement heeft aangevraagd.

De Amsterdamse AEX-index sloot met een verlies van 0,5 procent op 501,23 punten. De MidKap, waarin Imtech is opgenomen, zakte 0,6 procent tot 719,23 punten. De DAX-index in Frankfurt leverde 0,4 procent in. De beurzen in Londen en Parijs verloren 0,1 procent.

Imtech verloor 40 procent van zijn beurswaarde door de financiële problemen die uiteindelijk hebben geleid tot het faillissement van Imtech Duitsland. Het bedrijf gaf voorbeurs al aan dat er nog altijd geen extra financiering was gevonden voor het Duitse onderdeel, waarna vlak voor het slot de melding van het bankroet volgde. Het aandeel Imtech werd deze week in totaal al 60 procent minder waard en noteert nu op 1,19 euro.

OCI

De AEX werd aangevoerd door het Egyptische kunstmestbedrijf OCI, dat 3,6 procent won. Het bedrijf fuseert zijn Amerikaanse en Europese activiteiten met die van de grotere Amerikaanse branchegenoot CF Industries. OCI, dat activiteiten in Egypte, Algerije en Nederland houdt, krijgt vervolgens een belang van bijna 28 procent in het nieuw te vormen fusiebedrijf.

Fugro raakte in de MidKap ruim 9 procent kwijt. De bodemonderzoeker leed in het eerste halfjaar een verlies en gaat verder snijden in het personeelsbestand. SBM Offshore leverde na een positief begin van de handelsdag 1,2 procent in. De maritiem dienstverlener boekte in de eerste jaarhelft weer winst en schroefde de omzetverwachting op.

Deutsche Post

In Frankfurt zakte Deutsche Post 3,6 procent. Het Duitse postbedrijf werd in het afgelopen kwartaal geraakt door een staking van postbezorgers en verlaagde zijn winstverwachting. Herverzekeraar Munich Re won 1,5 procent na een verhoging van de vooruitzichten.

De euro was 1,0905 dollar waard, tegen 1,0874 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2 procent tot 44,25 dollar. Brentolie werd 1,3 procent goedkoper en kostte 48,97 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen