ECO20 aug '15 17:55

Forse verliezen door zorgen over economie

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenmarkten sloten donderdag met forse verliezen doordat beleggers zich zorgen maken over de economische ontwikkelingen.

ANP
ANP

Ze vrezen vooral dat in navolging van de Chinese economie ook de wereldeconomie gaat haperen. Ahold, Boskalis en BAM onttrokken zich aan de negatieve teneur en boekten forse winsten na de bekendmaking van hun resultaten over de afgelopen maanden.

De AEX sloot 2,2 procent lager op 459,17 punten en de MidKap-index daalde 1,6 procent tot 665,26 punten. De hoofdindices in Frankfurt en Parijs verloren respectievelijk 2,3 en 2,1 procent, terwijl de schade voor de FTSE in Londen beperkt bleef tot 0,5 procent.

,,Het nieuws uit China en de rest van Azië is al enige tijd negatief en de grondstoffenprijzen staan al geruime tijd onder druk. Dat alles leidt tot pessimisme over de staat van de wereldeconomie'', zei een handelaar in Frankfurt. Een ander element dat leidde tot kopzorgen bij beleggers was de timing van de eerste renteverhoging in jaren door de Amerikaanse centrale bank. Hoewel de meeste marktkenners uitgaan van een rentestap in september, verschaften de notulen van de beleidsvergadering in juli geen concrete termijn.

Goud

De onzekerheid over de economie en de Amerikaanse rente leidde tot een verhoogde interesse in goud, dat te boek staat als veilige belegging. Mede door koerswinsten voor mijnbouwers en gouddelvers in het bijzonder, bleef het verlies voor de Londense aandelenbeurs beperkt. Fresnillo (plus 5,6 procent) en Randgold (plus 5,8 procent) behoorden tot de sterkste stijgers.

Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis en supermarktconcern Ahold waren de enige stijgers in de AEX. Boskalis werd 8,8 procent meer waard na de presentatie van veel beter dan verwachte halfjaarcijfers. Supermarktconcern Ahold won 2,1 procent dankzij goede kwartaalresultaten.

BAM

In de MidKap prijkte BAM bovenaan met een winst van 8,9 procent. Het bouwbedrijf plukt langzamerhand de vruchten van de reorganisatie die is ingezet. Rivaal Heijmans (min 14,8 procent), dat woensdag met teleurstellende resultaten kwam, werd opnieuw hard geraakt.

De euro noteerde op 1,1199 dollar, tegen 1,1064 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg met 0,7 procent tot 41,10 dollar per vat, terwijl Brentolie 0,2 procent goedkoper werd op 47,08 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen