ECO23 nov '15 08:19

'Afwachtend begin beurshandel’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent maandag naar verwachting vrijwel vlak.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten zullen afwachtend aan de nieuwe handelsweek beginnen. Macro-economische cijfers zullen deze week de richting bepalen op de aandelenbeurzen. Ook begint vrijdag het belangrijke koopjesseizoen in de Verenigde Staten.

,,Het lijkt een rustig begin van de week te worden. De agenda's zijn leeg. Later in de week staan er wel veel belangrijke economische cijfers op het programma. Donderdag is het Thanksgiving Day in de VS. De dag daarna staat bekend als Black Friday. Dat is de belangrijkste dag voor de Amerikaanse detailhandelssector en een goede indicator voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen", aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Op Beursplein 5 zal ArcelorMittal mogelijk bewegen op een advieswijziging. De Britse bank Barclays schroefde zijn aanbeveling voor de staalproducent terug.

OCI en CF

Het in Amsterdam genoteerde Egyptische kunstmestbedrijf OCI en de Amerikaanse branchegenoot CF Industries lieten daarnaast weten volledig toegewijd te blijven aan de aangekondigde transactie waarbij de Noord-Amerikaanse en Europese activiteiten van OCI worden samengevoegd met CF.

Aan het overnamefront werd bekendgemaakt dat de Duitse geldautomatenfabrikant Wincor Nixdorf wordt overgenomen door zijn Amerikaanse branchegenoot Diebold. Met de deal is een bedrag gemoeid van 1,8 miljard euro.

Slotstanden Verre Oosten

Op de beurzen in het Verre Oosten bleven maandag de koersuitslagen beperkt. De handel verliep relatief rustig aangezien de belangrijke aandelenmarkt in Japan gesloten bleef vanwege een nationale feestdag. De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 0,5 procent in de min en de Hang Seng-index in Hongkong daalde 0,2 procent.

De aandelenbeurzen in New York sloten vrijdag met winst. De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent in de plus op 17.823,81 punten. De brede S&P 500 steeg 0,4 procent tot 2089,17 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,6 procent omhoog naar 5104,92 punten.

AEX

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,1 procent in de min op 468,69 punten. De MidKap zakte 0,5 procent naar 698,38 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt wonnen 0,1 en 0,3 procent. De CAC40-index in Parijs leverde 0,1 procent in.

De euro was maandagochtend 1,0613 dollar waard, tegen 1,0660 dollar aan het einde van de Europese beursdag op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,7 procent minder op 40,77 dollar. De prijs van Brentolie zakte 1,7 procent tot 43,89 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen