ECO21 aug '15 08:28Aangepast op 21 aug '15 10:59

Fors verlies voor Nikkei

Auteur: ANP Nieuws

TOKIO (ANP) - De aandelenbeurs in Tokio is vrijdag fors lager geëindigd, in navolging van de stevige koersverliezen op Wall Street.

EPA
EPA

Een aanhoudende krimp van de bedrijvigheid in de Chinese industriële sector zette het al negatieve beurssentiment verder onder druk. De Nikkei sloot 3 procent lager op 19.435,83 punten. De Japanse hoofdindex, die deze week 5,3 procent verloor, bereikte daarmee het laagste niveau in zes weken.

Uit een rapport van Caixin Media en onderzoeksbureau Markit Economics bleek dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie in augustus verder is gekrompen. De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt kwam daarbij uit op het laagste niveau in 6,5 jaar.

Elders in het Verre Oosten stonden de belangrijkste beursgraadmeters ook flink in de rode cijfers. De All Ordinaries in Sydney raakte 1,4 procent kwijt. De Kospi in Seoul verloor 2 procent door de oplopende spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea.

De Hang Seng-index in Hongkong daalde 1,5 procent. Daarmee sloot die graadmeter met een totaalverlies van 6,6 procent deze week op het laagste niveau in veertien maanden tijd. Ook de Shanghai Composite leverde fors in. De Chinese graadmeter verloor vrijdag 4,3 procent, waarmee het weekverlies uitkwam op ruim 11 procent. Na de onverwachte valutastap in China vorige week en het kelderen van de grondstofprijzen zag de graadmeter miljarden aan beurswaarde verdampen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen