ECO10 jun '15 11:38

Beurzen vinden weg omhoog

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen wisten woensdagmiddag de weg omhoog te vinden, na een wisselvallige ochtendsessie.

ANP
ANP

Beleggers gingen op zoek naar koopjes na de recente koersdalingen. Ook werd gewacht op de verdere ontwikkelingen rond de Griekse schuldenkwestie.

,,Er gebeurt niet veel op de beurzen. Aan de macrokant komen er geen belangrijke cijfers naar buiten en op het politieke vlak zit de markt te wachten op hoe het gaat aflopen met Griekenland. Voor de rest zorgen de oplopende rentes op staatsleningen voor enige druk op de aandelenkoersen", aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het begin van de middag 0,5 procent hoger op 477,01 punten. De MidKap klom ook 0,5 procent, tot 725,35 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stonden tot 1 procent hoger.

Athene

De hoofdindex in Athene verloor 0,3 procent. De Griekse premier Alexis Tsipras zou woensdag met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande rond de tafel gaan zitten, maar of dat overleg doorgaat is onzeker. Griekenland kwam dinsdag met nieuwe voorstellen voor een oplossing van de schuldencrisis, maar die plannen zouden door de schuldeisers naar de prullenbak zijn verwezen.

Grootste stijger in de AEX was tankopslagbedrijf Vopak met een plus van 4,6 procent, na een adviesverhoging door Zwitserse bank UBS. Het Egyptische kunstmestbedrijf OCI was de sterkste daler met een verlies van 0,8 procent. In de MidKap ging onlinebroker BinckBank aan kop met een winst van bijna 4 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM sloot de rij met een min van 1 procent.

Euro

In Frankfurt ging de Duitse modegroep Gerry Weber 30 procent onderuit, na het loslaten van de doelstellingen. In Brussel won Solvay meer dan 4 procent. Het Belgische chemieconcern ligt op koers om zijn strategische en financiële doelstellingen voor 2016 te realiseren.

De euro was 1,1298 dollar waard, tegen 1,1275 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 2,1 procent duurder op 61,38 dollar. De prijs van Brentolie steeg 1,7 procent tot 66 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen