AEX begint met verlies
AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam is donderdagochtend met verlies begonnen.
Ook de andere Europese aandelenmarkten openden overwegend licht lager. Beleggers grepen tegenvallende industriecijfers uit de eurozone aan om wat winst te nemen. Daarnaast zijn de ogen gericht op Riga, waar de EU-leiders onder meer praten over Griekenland.
De hoofdgraadmeter in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,4 procent lager op 500,02 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 754,77 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs zakten tot 0,6 procent, Londen stond vlak.
Uit cijfers van marktonderzoeker Markit bleek dat de bedrijvigheid in de Duitse industrie in mei minder sterk is gegroeid dan een maand eerder. De industriële activiteit in Frankrijk ging opnieuw achteruit.
Altice
Grootste daler in de AEX was Altice met een verlies van meer dan 2 procent, door winstnemingen. Het Franse kabelconcern won woensdag ruim 11 procent na een Amerikaanse overname. Baggeraar Boskalis was de grootste stijger met een plus van 0,6 procent. Digitaal beveiliger Gemalto klom 0,3 procent na een opdracht van de Russische tankstationgroep EKA.
Ballast Nedam was een opvallende stijger met een winst van ruim 20 procent. Het noodlijdende bouwbedrijf liet eerder deze week weten gesprekken te voeren met buitenlandse partijen over een mogelijke overname. Concurrent Heijmans verloor ruim 5 procent. Het bouwbedrijf haalde 21,4 miljoen euro op met een aandelenemissie. De opbrengst zal vrijwel geheel worden gebruikt om financieringspreferente aandelen in te kopen en in te trekken.
Royal Mail
In Londen verloor Royal Mail meer dan 1 procent, ondanks beter dan verwachte winstcijfers. De Britse post- en pakketbezorger wist zijn winst afgelopen jaar te vergroten, ondanks hevige concurrentie op de markt voor pakketten. De omzet bleef vrijwel onveranderd.
De euro stond donderdagochtend op 1,1130 dollar, tegen 1,1080 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,5 procent tot 59,27 dollar. Brentolie werd ook 0,5 procent duurder, op 65,35 dollar per vat.