ECO14 mrt '15 11:44Aangepast op 14 mrt '15 14:54

Varoufakis gelooft in deal over schulden

Auteur: ANP Nieuws

ATHENE (ANP) - De Griekse minister van Financiën, Gianis Varoufakis, is ondanks de scherpe toon tussen Athene en Berlijn optimistisch dat het in de schuldenstrijd met zijn internationale geldgevers uiterlijk 20 april tot een overeenkomst komt.

EPA
EPA

De Griekse regering is bereid daarvoor enkele verkiezingsbeloften voorlopig op te schorten, zei Varoufakis volgens Griekse media zaterdag in het Italiaanse Como.

Op details ging hij niet in. Athene moet voor 20 maart een tweede termijn van 842 miljoen euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) terugbetalen en heeft dan aan zijn terugbetalingsverplichting van 1,5 miljard euro aan het IMF voor de maand maart voldaan.

De recente uitlating van de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, over een mogelijke ongewilde Griekse uittreding uit de eurozone, wilde Varoufakis niet van commentaar voorzien. ,,Ik wil Schäuble niet vanuit zo'n mooi oord beantwoorden'', zei hij in de Italiaanse toeristenstad.

Verantwoordelijkheid

Schäuble had donderdag tegenover de Oostenrijkse televisie verklaard dat ,,op het ogenblik de verantwoordelijkheid voor wat er gebeurt alleen in Griekenland ligt''. ,,En omdat we niet zo precies weten wat de verantwoordelijken in Griekenland doen, kunnen we het (een Griekse uittreding) niet uitsluiten.''

De Griekse vicevoorzitter van het Europees Parlement, Dimitris Papadimoulis, heeft Varoufakis zaterdag indirect opgeroepen zich minder te laten fotograferen en meer te werken. Zonder Varoufakis bij naam te noemen schreef Papadimoulis op Twitter: ,Alsjeblieft, minder interviews en foto's en meer werk. Deze tijden vergen serieuze oplossingen en meetbare resultaten''.

Papadimoulis, medeoprichter van de Griekse linkse regeringspartij Syriza en een van de vicevoorzitters van het Europees Parlement, reageerde daarmee op een reportage over de minister van Financiën en diens vrouw in het Franse tijdschrift Paris Match. Mensen op straat hadden zich zaterdag voor de televisie al verbaasd uitgelaten dat Varoufakis tijdens de schuldencrisis urenlang de tijd neemt voor dergelijke fotoproducties.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen