ECO12 apr '15 17:25

Beleggers letten op kwartaalcijfers en ECB

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De beurshandel staat de komende week in het teken van kwartaalcijfers en het rentebesluit van de ECB.

EPA
EPA

Chipmachinefabrikant ASML is woensdag het eerste bedrijf uit de AEX-index in dat de resultaten over de afgelopen maanden naar buiten brengt. Daarmee komt ook in Nederland de cijferperiode op gang.

Beleggers zullen kijken naar de omzet en orders bij ASML, maar vooral naar de voortgang met zogenoemde EUV-technologie, waarmee kleinere maar krachtigere chips kunnen worden gemaakt. Die kan het technologiebedrijf op termijn veel winst opleveren, maar zorgt ook voor nervositeit bij beleggers omdat de ontwikkeling veel tijd kost.

Donderdag opent het Brits-Nederlandse was- en voedingsmiddelenconcern Unilever de boeken over het afgelopen kwartaal. Vooral de resultaten in opkomende markten liggen onder de loep. Ook groothandelaar Sligro, vastgoedfonds Unibail-Rodamco, technologiebedrijf Neways en investeringsmaatschappij Value8 praten beleggers bij.

ECB

Woensdag vergadert ook de Europese Centrale Bank (ECB) over het monetaire beleid. Beleggers willen weten hoe de bestuurder van de centrale bank het effect van hun grootschalige opkoopprogramma inschatten. Zij twijfelen er niet aan dat de beleidsrente blijft staan op het huidige, historisch lage niveau.

Voorafgaand aan het rentebesluit worden cijfers gepubliceerd over de inflatie in onder meer Duitsland en Frankrijk, de grootste economieën van het eurogebied. In Nederland komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komende week met cijfers over de werkloosheid in maart en de winkelverkopen en handelsbalans in februari.

Verder zal gekeken worden naar Washington, waar de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt gehouden. Dinsdag komt het IMF met nieuwe economische vooruitzichten. Vorige week voorspelde het al dat de groei de komende jaren waarschijnlijk lager blijft dan in de jaren voor de financiële crisis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen