ECO7 jan '15 17:49

Eerste winsten dit jaar op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen sloten woensdag voor het eerst dit jaar in de plus.

ANP
ANP

Positieve cijfers over Duitse winkelverkopen en werkloosheid zorgden voor optimisme onder beleggers. Zij houden daarnaast rekening met meer steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) nadat inflatiecijfers uit de eurozone bekend werden.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,7 procent hoger op 411,21 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 628,93 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,8 procent.

De inflatie in de eurolanden kwam vorige maand uit op min 0,2 procent. Het is voor het eerst in vijf jaar dat het prijspeil is gedaald, vooral als gevolg van de dalende olieprijs. De ECB zinspeelt nog altijd op maatregelen om de inflatie aan te jagen tot het gewenste peil van bijna 2 procent.

Corio

Corio was de grootste stijger in de AEX met een winst van 2,7 procent. Randstad volgde met een winst van 1,6 procent. De uitzendorganisatie gaf aan dat het 525.000 aandelen gaat inkopen om verwatering door de uitkering van bonussen in aandelen te voorkomen. Speciaalchemiebedrijf DSM en baggeraar Boskalis hadden te kampen met adviesverlagingen en stonden onderaan de index met minnen van respectievelijk 3,7 en 7,5 procent.

In de MidKap stond TenCate 0,1 procent lager. Het bedrijf wist het onderdeel Enbi, dat actief is op de printer- en kopieermachinemarkt, van de hand te doen. Enbi stond al jaren op de lijst van af te stoten onderdelen.

De euro was 1,1817 dollar waard, tegen 1,1935 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 48,32 dollar. Brentolie daalde 0,5 procent tot 50,85 dollar per vat. Eerder op de dag zakte de prijs van Brentolie nog voor het eerst sinds april 2009 onder de 50 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen