ECO13 apr '15 07:56Aangepast op 13 apr '15 08:46

'AEX opent vrijwel vlak’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak begint maandag naar verwachting vrijwel vlak.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten zullen weinig beweging laten zien. De beurshandel staat deze week in het teken van kwartaalcijfers en het rentebesluit van de ECB. Chipmachinefabrikant ASML maakt woensdag als eerste bedrijf uit de AEX-index de resultaten bekend.

,,Het ziet ernaar uit dat we een vrijwel vlak begin van de handel krijgen. Een sterker dan verwachte daling van de Chinese export zorgt daarbij voor enige koersdruk. Daarnaast is het vooral wachten op de bedrijfsresultaten die deze week naar buiten komen", aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Op het Damrak zal Aalberts Industries mogelijk bewegen op een advieswijziging. ING verlaagde het beleggingsadvies voor de industrieel toeleverancier.

Staking Vopak

Het personeel van tankopslagbedrijf Vopak gaat mogelijk staken. De cao-onderhandelingen tussen Vopak en de vakbonden liepen vorige week vast. Daarom stelden de vakbonden CNV Vakmensen en FNV Havens een ultimatum, maar dat verliep zondagavond.

SHV liet vrijdag nabeurs weten een uitrookprocedure te beginnen om de nog resterende aandelen Nutreco in bezit te krijgen. SHV heeft inmiddels 98,68 procent van de aandelen Nutreco in handen. Nutreco moet op 17 april van de beurs verdwijnen.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen maandag een gemengd beeld zien. In Tokio eindigde de Nikkei na een schommelende handelssessie vrijwel vlak. De Shanghai Composite in China was een positieve uitschieter met een plus van ruim 1 procent. Het tegenvallende Chinese exportcijfer wakkerde de hoop op meer stimuleringsmaatregelen aan.

De effectenbeurzen in New York sloten vrijdag voor de derde dag op rij in de plus. De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent hoger op 18.057,65 punten. De brede S&P 500 steeg 0,5 procent tot 2102,06 punten en de technologiebeurs Nasdaq ging 0,4 procent omhoog naar 4995,58 punten.

Europa

Ook de aandelenbeurzen in Europa gingen met winsten het weekeinde in. De AEX-index in Amsterdam sloot 1 procent hoger op 507,17 punten. De MidKap klom 1,4 procent tot 784,37 punten. De beurzen in Londen en Parijs kregen er tot 1,1 procent bij. Frankfurt was een uitschieter met een winst van 1,7 procent.

De euro was maandag voorbeurs 1,0597 dollar waard, tegen 1,0606 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent in prijs tot 51,87 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent meer op 58 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen