ECO12 mrt '15 20:44Aangepast op 12 mrt '15 21:22

Wall Street gokt op langdurig lage rente

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street speculeerden er donderdag op dat de Federal Reserve de rente voorlopig rond het nulpunt houdt.

ANP
ANP

De aanleiding daarvoor was een onverwachte tegenvaller over de detailhandelsverkopen. Gunstige macrocijfers wakkerden recent juist de vrees aan dat de centrale bank eerder dan verwacht met een renteverhoging zou komen.

De Dow-Jonesindex sloot 1,5 procent hoger op 17.895,22 punten. De S&P 500 steeg 1,3 procent tot 2065,95 punten en de Nasdaq ging 0,9 procent vooruit tot 4893,29 punten.

De winkelverkopen daalden in februari met 0,6 procent ten opzichte van januari, terwijl economen juist op een plus van 0,3 procent rekenden. De uitgaven van consumenten zijn goed voor ongeveer 70 procent van de Amerikaanse economie.

Natte deken

,,De laatste tijd lijkt slecht nieuws wel goed nieuws en vice versa'', zei een handelaar. ,,De tegenvaller uit de detailhandel werkt als een natte deken op het rentevuur''. Vorige week vrijdag zorgde een sterker dan verwachte banengroei voor dalende koersen op Wall Street. De opsteker werd toen gezien als een van de redenen voor de Fed om de rente op te schroeven.

Andere handelaren wezen ook op de licht gedaalde dollar als steun voor de handel. In de afgelopen dagen liep de Amerikaanse munt op tot de hoogste waarde ten opzichte van de euro in twaalf jaar.

Details plannen

De banken Morgan Stanley (plus 6,1 procent) en Citigroup (plus 3,3 procent) en creditcardmaatschappij American Express (plus 2,7 procent) deden goede zaken. Ze gaven meer details over de plannen om eigen aandelen in te kopen nadat de Fed daarmee had ingestemd.

Intel viel uit de toon met een verlies van 4,7 procent. De chipfabrikant waarschuwde dat de omzet in het lopende kwartaal een stuk lager uitkomt dan amper twee maanden geleden werd aangegeven. Microsoft werd meegetrokken door het alarm van Intel en stond 2,3 procent in de min.

De euro stond op 1,0622 dollar, tegen 1,0602 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie daalde 2,4 procent tot 47,04 dollar per vat. Brentolie, dat eerder op de dag juist duurder werd, kostte bij het slot 57,16 dollar per vat (min 0,7 procent).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen