ECO7 jan '15 16:03Aangepast op 7 jan '15 16:41

Europese beurzen koersen af op winst

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen koersen woensdag eensgezind af op de eerste dagwinst van het jaar.

ANP
ANP

Beleggers hopen op meer steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) na inflatiecijfers binnen de eurozone. Betere Duitse winkelverkopen dan verwacht en werkloosheidscijfers zorgden ook voor enig optimisme.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 1,1 procent hoger op 413,03 punten. De MidKap won 0,5 procent tot 630,59 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,2 procent.

Eerder woensdag werd bekend dat de inflatie in de eurolanden vorige maand uitkwam op min 0,2 procent. Het is voor het eerst in vijf jaar dat het prijspeil is gedaald. Dat kwam vooral doordat olie de afgelopen maanden in rap tempo goedkoper is geworden. De ECB zinspeelt nog altijd op maatregelen om de inflatie te stimuleren, zodat die weer richting het nagestreefde peil van bijna 2 procent kan gaan.

TNT

Grootste stijger in de AEX was pakketvervoerder TNT met een winst van 2,4 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM en baggeraar Boskalis hadden te kampen met adviesverlagingen en stonden onderaan met minnen van respectievelijk 3,8 en 6,7 procent.

In de MidKap stond TenCate 0,4 procent hoger. Het bedrijf wist het onderdeel Enbi, dat actief is op de printer- en kopieermachinemarkt, van de hand te doen. Enbi stond al jaren op de lijst van af te stoten onderdelen.

Sainsbury

Sainsbury daalde in Londen 2,6 procent en leverde daarmee een eerdere winst weer in. De Britse supermarktketen heeft in het afgelopen kwartaal de verkoop verder zien dalen bij winkels die langer dan een jaar zijn geopend.

De euro was 1,1822 dollar waard, tegen 1,1935 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2 procent tot 48,87 dollar. Brentolie klom 0,5 procent tot 51,37 dollar per vat. Eerder op de dag zakte de prijs van Brentolie nog voor het eerst sinds april 2009 onder de 50 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen