ECO1 okt '15 21:42Aangepast op 1 okt '15 22:22

Wall Street zoekt richting

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten donderdag verdeeld.

ANP
ANP

Zorgen over de staat van de wereldeconomie en het rentebeleid van de Federal Reserve blijven de markten parten spelen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 16.272,01 punten. De S&P 500 steeg 0,2 procent tot 1923,82 punten en de Nasdaq ging 0,2 procent vooruit tot 4627,09 punten. Woensdag werd het derde kwartaal, waarin de graadmeters tot 7,6 procent verloren, afgesloten met winsten tot 2,3 procent. Handelaren wezen erop dat de brede S&P 500 sinds juli maar één keer een driedaagse winstreeks heeft neergezet. ,,Na elke sterke stijging zakt de markt weer in'', zei een van hen.

Beleggers leken in afwachting van het banenrapport van de Amerikaanse overheid over september, dat vrijdag wordt gepubliceerd. Economen verwachten dat de werkgelegenheid in de VS, exclusief de agrarische sector, met 200.000 arbeidsplaatsen is toegenomen. ,,Mogelijk geeft dat rapport richting aan de handel, maar het is zeker niet uitgesloten dat beleggers langer de kat uit de boom kijken''.

Industrie

Voor de handelsaanvang kwam een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse industrie naar buiten. Uit een rapport van branchevereniging ISM bleek dat er in september amper sprake was van groei in de Amerikaanse industrie. De inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid in de sector weerspiegelt, daalde van 51,1 in augustus tot 50,2, waar economen in doorsnee rekenden op 50,6. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

De zwaargewichten Apple en ExxonMobil trokken een wissel op de bredere markt met verliezen tot 0,7 procent. Ook biotechnologiebedrijven en chipfabrikanten, die woensdag nog hoge ogen gooiden, werden van de hand gedaan. Biogen daalde 1,6 procent en Intel, Qorvo en Nvidia werden tot 3,2 procent lager gezet.

Twitter

Berichtendienst Twitter verloor 8,4 procent. Het bedrijf heeft nog steeds geen definitieve opvolger van de in juni vertrokken bestuursvoorzitter Dick Costolo aangewezen. Donderdag deden geruchten de ronde dat interim-topman en mede-oprichter Jack Dorsey permanent wordt aangesteld.

De euro was 1,1187 dollar waard, tegen 1,1199 dollar bij het Europese slot op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 45,04 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 47,98 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen