ECO11 jun '15 11:39

Hoop op Griekse deal stuwt beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdagmiddag verder omhoog, na de flinke opmars van een dag eerder.

EPA
EPA

De hoop op een spoedige Griekse schuldendeal bleef het sentiment ondersteunen. Ook wordt uitgekeken naar de Amerikaanse winkelverkopen, die later op de dag naar buiten komen.

,,Het optimisme over een mogelijk Grieks akkoord ijlt nog een beetje na. De koersen zullen echter niet veel verder oplopen, aangezien beleggers eerst willen kijken of er nu daadwerkelijk een oplossing wordt gevonden voor de Griekse schuldenproblematiek", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het begin van de middag 0,7 procent hoger op 484,95 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 730,38 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 0,7 procent.

Griekenland

In Athene won de hoofdindex ruim 7 procent. De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Griekse premier Alexis Tsipras hebben besloten dat de onderhandelingen tussen Griekenland en de schuldeisers moeten worden geïntensiveerd. De drie politieke leiders spraken elkaar woensdagavond. Even na middernacht gingen ze uit elkaar, maar de gesprekken worden later voortgezet.

Grootste daler in de AEX was industrieel toeleverancier Aalberts Industries met een verlies van 1,1 procent. Elektronicaconcern Philips en verzekeraar Delta Lloyd waren koplopers met winsten van ruim 2 procent. In de MidKap stond navigatiebedrijf TomTom onderaan met een min van meer dan 4 procent, na een adviesverlaging door Rabobank. Technisch dienstverlener Imtech voerde de stijgers aan met een plus van 2,6 procent.

Euro

Postbedrijf Royal Mail verloor in Londen 4 procent. De Britse overheid halveert haar belang in het voormalige staatsbedrijf tot 15 procent. Royal Bank of Scotland (RBS) won 1,9 procent, nadat de Britse minister van Financiën George Osborne aankondigde te beginnen met de verkoop van het staatsbelang in de bank.

De euro was 1,1268 dollar waard, tegen 1,1303 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,9 procent in prijs tot 60,85 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 65,28 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen