ECO13 mrt '15 16:01Aangepast op 13 mrt '15 17:01

Weinig deining op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenmarkten kwamen vrijdag maar mondjesmaat van hun plek.

ANP
ANP

Beleggers namen een adempauze na de sterke opmars van de laatste weken. Aan olie en andere grondstoffen gerelateerde fondsen deden een stap terug en volgden daarmee de marktprijzen voor onder meer ruwe olie.

In Amsterdam stond de toonaangevende AEX-index een klein uur voor het slot 0,1 procent hoger op 492,35 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 750,91 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs stonden tot 0,6 procent hoger, die in Londen daalde 0,6 procent.

Fugro was de sterkste daler in de AEX. De bodemonderzoeker, die veel werkzaamheden verricht voor de olie- en gasindustrie, daalde 4,8 procent. SBM Offshore, dat opslag- en productieschepen levert aan oliemaatschappijen, werd 3,7 procent minder waard. Olieconcern Shell leverde 1,9 procent in. In Londen ging 2 procent van de koers van BP af en in Parijs verloor Total 2,3 procent.

Altice

De sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen was Altice. Het Franse kabel- en telefoniebedrijf steeg 1,6 procent. ASML won 1,5 procent. Een dag eerder leverde de chipmachinefabrikant nog 2,7 procent in na een winstwaarschuwing van de Amerikaanse chipmaker Intel, zijn belangrijkste klant.

In de MidKap stond internetbroker BinckBank bovenaan met een plus van 8 procent. Volgens analisten van ING blijkt uit bijgewerkte data dat Alex, de vermogensbeheerder van BinckBank, de eerste maanden van het jaar goed is doorgekomen. Navigatiebedrijf TomTom was de sterkste daler met een verlies van 2,4 procent.

Beter Bed

Bij de kleinere fondsen kreeg Beter Bed er 5,5 procent bij na publicatie van de definitieve jaarresultaten. De beddenverkoper wist de nettowinst in 2014 ruimschoots te verdubbelen, geholpen door een sterke tweede helft van het jaar.

De euro was 1,0503 dollar waard, tegen 1,0602 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3,6 procent tot 45,37 dollar. Brentolie werd 1,9 procent goedkoper en bracht per vat van 159 liter 56,02 dollar op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen