ECO24 sep '15 16:08Aangepast op 24 sep '15 16:57

Europese beurzen zakken verder weg

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zakten donderdagmiddag dieper in het rood nadat Wall Street in mineur opende.

ANP
ANP

In Amsterdam verloren vooral de AEX-fondsen Delta Lloyd en OCI, terwijl elders in Europa autofabrikanten forse verliezen optekenden.

Een uur voor het slot stond de AEX 2,8 procent lager op 407,61 punten en verloor de MidKap 3,4 procent tot 614,52 punten. De toonaangevende indices in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tussen 1,3 en 2,6 procent in.

Kunstmestproducent OCI (min 8 procent) was de sterkste daler bij de hoofdfondsen, op de voet gevolgd door verzekeraar Delta Lloyd met een verlies van 7,9 procent. Dertien fondsen, waaronder de zwaargewichten Shell, Unilever en Arcelormittal verloren 3 tot 4 procent. De AEX kende geen stijgers.

Volkswagen

Het aandeel Volkswagen stond in Frankfurt 0,5 procent hoger, na eerder op de dag 2 procent te hebben geplust. Volgens ingewijden zal de raad van commissarissen van de automaker vrijdag niet alleen de opvolger van de vertrokken topman Martin Winterkorn benoemen. Ook zullen ze de namen onthullen van de mensen die verantwoordelijk zijn voor de manipulaties van de emissietesten.

Concurrent BMW raakte ruim 6 procent aan beurswaarde kwijt en Daimler ging meer dan 5 procent omlaag. Verkeersminister Alexander Dobrindt liet weten dat Duitsland steekproefsgewijs dieselauto's gaat controleren om te kijken of de gerapporteerde uitstoot van vervuilende stoffen wel klopt. Daarbij komen ook wagens van andere fabrikanten dan Volkswagen aan bod. De Franse automakers Renault en PSA Peugeot Citroën kelderden in Parijs 2,9 en 4,7 procent en in Milaan daalde Fiat Chrysler bijna 7 procent.

Euro

Europese machinebouwers als Atlas Copco, Volvo en Sandvik werden stevig in het rood gedrukt door een omzetalarm van de Amerikaanse branchegenoot Caterpillar. De verliezen in de Europese sector liepen op tot 4,4 procent.

De euro stond op 1,1294 dollar, tegen 1,1160 dollar bij het Europese slot op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 44,84 dollar. De prijs van Brentolie steeg met 0,7 procent tot 48,05 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen