ECO8 mei '15 16:01Aangepast op 8 mei '15 16:51

Sterke winsten op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdagmiddag fors in de plus.

ANP
ANP

De Londense beurs reageerde positief op de verkiezingsoverwinning van de Britse Conservatieve Partij. Beleggers in Europa kregen daarnaast cijfers over de Amerikaanse banenmarkt voorgeschoteld.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 2,3 procent hoger op 489,97 punten. De MidKap klom 1,7 procent naar 746,4 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen tot 2,5 procent.

De FTSE-index in Londen steeg 2,1 procent. Onder meer de grote Britse banken profiteerden van de verkiezingsuitslag die de Conservatieven van premier David Cameron de absolute meerderheid geeft. Zo steeg Barclays 4,4 procent, RBS won 5,3 procent en Lloyds ging 6 procent vooruit.

Werkgelegenheid

De Amerikaanse overheid maakte bekend dat de werkgelegenheid in april aanzienlijk sterker is gegroeid dan een maand eerder. Verder daalde de werkloosheid in de grootste economie van de wereld naar het laagste niveau in zeven jaar.

In de AEX was verffabrikant AkzoNobel de sterkste stijger met een winst van 4,3 procent. Zwaargewicht Shell stond op een plus van 2,1 procent. De grootste daler bij de hoofdfondsen was verzekeraar Aegon met een min van 1 procent.

Air France-KLM

In de MidKap won Air France-KLM 5 procent. De Franse overheid wil haar belang in de luchtvaartcombinatie uitbreiden om de invloed te vergroten. Navigatiebedrijf TomTom was de sterkste stijger in de MidKap met een plus van 7,8 procent. SBM Offshore daalde 2 procent. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie zag de omzet in het eerste kwartaal flink afnemen en schrapt meer banen.

In Zürich maakte Syngenta een koerssprong van bijna 20 procent. Beleggers hopen op een hoger overnamebod nu het Zwitserse zadenbedrijf een bod van zo'n 40 miljard euro van branchegenoot Monsanto heeft afgewezen.

De euro stond op 1,1199 dollar, tegen 1,1274 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 1 procent naar 58,33 dollar. De prijs van Brent daalde 1,7 procent tot 64,43 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen