ECO3 nov '15 08:07

'Openingswinst voor AEX’

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak begint dinsdag naar verwachting met winst.

ANP
ANP

De andere Europese aandelenmarkten zullen eveneens hoger openen. In Amsterdam verwerken beleggers onder meer de resultaten van AEX-fonds DSM.

,,Het ziet ernaar uit dat de beurzen verder omhoog zullen gaan na de mooie koerswinsten op Wall Street en in Azië. Het optimisme lijkt weer terug te zijn en de opmars wordt vooral gedreven door de technologiebedrijven", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Volgens de marktkenner zullen beleggers wel steeds wat voorzichtiger worden richting de publicatie van het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag verschijnt.

Speciaalchemiebedrijf DSM realiseerde in het afgelopen kwartaal een omzetstijging van 8 procent, vooral dankzij de relatief goedkope euro. Met name de divisie die voedingsstoffen als vitaminen produceert, liet volgens de onderneming een ,,solide'' groei zien. DSM blijft daarnaast bij zijn eerder uitgesproken verwachting dat de brutowinst dit jaar hoger zal zijn dan vorig jaar.

PostNL

PostNL kondigde aan de komende jaren meer besparingen door te voeren om de aanhoudende krimp van de postmarkt te bestrijden. In de komende twee jaar worden daarbij echter niet meer banen geschrapt dan eerder al werd aangekondigd. Ook wil het bedrijf zo snel mogelijk weer dividend uitkeren.

De Britse bank Standard Chartered liet in zijn kwartaalbericht weten het mes te zetten in zijn personeelsbestand. Het financiële concern wil tot eind 2018 15.000 banen schrappen op een totaal van circa 86.000 en omgerekend ruim 4,6 miljard euro ophalen door nieuwe aandelen uit te geven. De bank had in het derde kwartaal veel last van ,,uitdagende marktomstandigheden'' en leed tegen de verwachting in een verlies.

Rente

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beursgraadmeters winsten zien. Vooral de Aziatische technologiebedrijven deden het goed in lijn met de koerswinsten onder de Amerikaanse sectorgenoten. De beursomzetten waren lager dan gemiddeld aangezien de belangrijke financiële markten in Japan gesloten bleven vanwege een nationale feestdag.

De All Ordinaries in Sydney kreeg er 1,4 procent bij. Beleggers verwerkten het besluit van de Reserve Bank of Australia (RBA) die conform verwachting de rente onveranderd liet op het historisch lage niveau van 2 procent. De Australische centrale bank zette wel de deur open voor meer stimuleringsmaatregelen in de komende maanden.

Winsten

De Amerikaanse aandelenbeurzen sloten maandag op de eerste handelsdag van november met mooie winsten. De Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent in de plus op 17.828,76 punten. De brede S&P 500 steeg 1,2 procent tot 2104,05 punten en de technologiebeurs Nasdaq ging 1,5 procent vooruit tot 5127,14 punten, het hoogste niveau in vijftien jaar.

De Europese aandelenbeurzen begonnen de eerste handelsdag van de nieuwe beursmaand ook met winst. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,5 procent hoger op 464,58 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 700,37 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,9 procent. De beursindex in Londen ging een fractie omhoog.

De euro was dinsdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,1019 dollar waard, tegen 1,1023 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 46,27 dollar. Brentolie werd 0,1 procent duurder en kostte 48,83 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen