ECO20 jul '15 09:03

'Positief begin voor Damrak'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (AFN) - De effectenbeurs aan het Amsterdamse Damrak begint maandag naar verwachting positief aan de nieuwe handelsweek.

ANP
ANP

Ook de andere Europese beurzen zullen licht hoger openen. De handel staat vooral in het teken van de kwartaalcijferperiode, die deze week goed op stoom komt.

,,De AEX-index opent zo'n 1 punt hoger", aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland. Het lijkt volgens de marktkenner een rustige dag te worden. ,,De Griekse kwestie is eindelijk naar de achtergrond verdwenen en we kunnen ons vol richten op de kwartaalcijfers", benadrukte ze.

In Amsterdam staan er maandag geen kwartaalcijfers op het programma. Later in de week wordt het wel drukker met de resultaten van onder meer AkzoNobel, TomTom, Ballast Nedam, Unibail-Rodamco, Besi, RELX en Unilever.

TenCate

Aan het bedrijvenfront staat TenCate in de belangstelling. De fabrikant van onder meer technisch textiel en kunstgras heeft een overnamebod ontvangen van een consortium onder leiding van Gilde Buy Out Partners. Gilde en zijn partners Parcom en ABN Amro Participaties hebben in totaal 675 miljoen euro over voor TenCate.

Ook OCI en Altice staan in de schijnwerpers. De Egyptische kunstmestproducent OCI voert ,,gesprekken over mogelijke combinaties of transacties''. OCI reageerde daarmee op een bericht in The Wall Street Journal. De zakenkrant meldde dat OCI en branchegenoot CF Industries samen verder gaan en mogelijk deze maand nog een fusie aankondigen. Verder gaf Altice aan geen interesse te hebben in het belang van het Mexicaanse América Móvil in KPN.

Pharming

Biotechnologiebedrijf Pharming meldde een financieringsovereenkomst ter waarde van 15,6 miljoen euro. Bestuursvoorzitter Sijmen de Vries sprak van zeer gunstige leningsvoorwaarden. Het geld stelt Pharming volgens hem in staat sneller te groeien.

De aandelenbeurs in Athene blijft maandag nog gesloten. Volgens een woordvoerster van de beurs is er nog ,,verdere regulering" nodig alvorens de handel op de effectenbeurs kan worden hervat. De Griekse financiële sector zit al drie weken op slot. De Griekse banken gaan maandag wel open, maar er blijven diverse restricties van kracht.

Dow Jones

In het Verre Oosten lieten de beursgraadmeters maandag een gemengd beeld zien. De handel verliep relatief rustig aangezien de belangrijke Japanse beurs gesloten bleef vanwege een nationale feestdag. In China, waar de situatie op de financiële markten enigszins lijkt te zijn gestabiliseerd, won de Shanghai Composite Index 0,5 procent.

Op Wall Street sloot technologiegraadmeter Nasdaq vrijdag op de hoogste stand ooit. De Nasdaq won 0,9 procent tot 5210,14 punten. De leidende Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 18.086,45 punten en de S&P 500 won 0,1 procent op 2126,64 punten.

Euro

De AEX-index in Amsterdam ging na een tamme handelssessie 0,1 procent lager het weekeinde in op 500,43 punten. De MidKap sloot een fractie lager op 739,83 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen leverden tot 0,4 procent in. Parijs sloot met een plusje van 0,1 procent.

De euro noteerde maandag voorbeurs op 1,0837 dollar, tegen 1,0851 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 50,80 dollar. Brentolie zakte 0,3 procent in prijs tot 56,96 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen