ECO2 nov '15 08:12Aangepast op 2 nov '15 08:40

'Beurzen beginnen november met verlies'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent maandag waarschijnlijk lager.

ANP
ANP

Ook de andere Europese effectenmarkten zullen met verlies aan de nieuwe maand beginnen. Beleggers krijgen deze week weer een grote stroom aan bedrijfsresultaten voor hun kiezen. Daarnaast wordt uitgekeken naar het maandelijkse rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt, dat vrijdag wordt gepubliceerd.

,,De AEX lijkt zo'n 2 punten lager te gaan beginnen. Beleggers nemen gas terug na een sterk oktober en kijken uit naar de industriecijfers uit de eurozone en de Verenigde Staten, die maandag op het programma staan. In China vielen de cijfers over de activiteit in de industrie tegen", aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

In Amsterdam openen deze week onder meer DSM, ING, NN, Wolters Kluwer, ArcelorMittal, BAM en Vopak de boeken. PostNL bracht maandag voorbeurs de kwartaalcijfers naar buiten. De aanhoudende krimp van de postmarkt en stijgende loonkosten van pakketbezorgers drukten de resultaten van het postbedrijf. De nettowinst ging wel met 6 miljoen euro omhoog, naar 18 miljoen euro.

Banken

De sinds kort beursgenoteerde financieel dienstverlener Intertrust maakte ook de kwartaalcijfers bekend. Het bedrijf zag zijn omzet de afgelopen maanden stevig groeien en verwacht die lijn in de rest van het jaar te kunnen vasthouden.

In Europa kwamen de banken HSBC en Commerzbank met resultaten. HSBC, de grootste bank van Europa, hoefde minder geld opzij te zetten voor boetes en andere juridische zaken en zag de kwartaalwinst stijgen. Ook Commerzbank, de op een na grootste bank van Duitsland, boekte meer winst en keert voor het eerst sinds 2007 weer dividend uit.

TNT

De pakketbezorgers FedEx en TNT maakten voor het weekeinde bekend dat de aanmeldingstermijn voor het overnamebod op het Nederlandse TNT is verlengd tot na het slot van de beurshandel in Amsterdam op vrijdag 8 januari. Volgens de beide bedrijven is de verlenging nodig omdat nog niet alle noodzakelijke goedkeuringen voor de overname binnen zijn.

Beleggers in het Verre Oosten reageerden maandag negatief op de aanhoudende krimp van de omvangrijke Chinese industrie, die de zorgen over de op een na grootste economie ter wereld aanwakkerden.In Tokio eindigde de Nikkei 2,1 procent in de min. De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 1,7 procent lager.

AEX

Beleggers in New York en Europa deden het vrijdag rustig aan. Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 0,5 procent lager op 17.663,54 punten. De brede S&P 500 daalde 0,5 procent tot 2079,36 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,4 procent tot 5053,75 punten. Wall Street kende in oktober de beste beursmaand in vier jaar.

De AEX-index op Beursplein 5 ging 0,2 procent lager het weekeinde in op 462,12 punten. De hoofdindex in Amsterdam boekte een maandwinst van ruim 9 procent. De MidKap klom 0,7 procent tot 697,04 punten. Londen daalde 0,5 procent, maar Parijs klom 0,2 procent. De DAX in Frankfurt steeg 0,5 procent en kende de beste beursmaand sinds 2009.

De euro stond maandag voorbeurs op 1,1031 dollar, tegen 1,1024 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,5 procent in prijs tot 46,38 dollar. Brentolie kostte 0,1 procent meer en werd verhandeld voor 49,60 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen