ECO24 jul '15 21:36Aangepast op 24 jul '15 22:20

Verliesreeks Wall Street houdt aan

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag voor de vierde achtereenvolgende dag met verlies gesloten.

ANP
ANP

Nieuwe tekenen van de afnemende economische groei in China en een daling van de huizenverkopen in de VS drukten het sentiment op Wall Street. Internetwinkelbedrijf Amazon was een positieve uitzondering met een forse koerswinst na onverwacht sterke kwartaalcijfers.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,9 procent in de min op 17.568,53 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte 1,1 procent naar 2079,65 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde ook 1,1 procent in, tot 5088,63 punten.

Vrijdagochtend vroeg bleek dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie deze maand opnieuw is gekrompen. Daarnaast wees een eerste schatting op een onverwacht sterke daling van de huizenverkoop in de Verenigde Staten in juni.

Amazon

Amazon won 10 procent. Beleggers reageerden enthousiast op de onverwachte winst die het internetbedrijf in het tweede kwartaal in de boeken wist te zetten. Dankzij de koerswinst ging Amazon Wal-Mart voorbij als het winkelbedrijf met de hoogste beurswaarde ter wereld.

Creditcardmaatschappij Visa kreeg er ruim 4 procent bij. Het bedrijf gaf vrijdag aan te praten over een mogelijke hereniging met Visa Europe. Het Europese onderdeel werd in 2007 afgesplitst van Visa en is eigendom van een groep van circa 3000 Europese banken. Die kunnen bij voldoende animo Visa dwingen het bedrijf te kopen.

Biogen

Biogen zag meer dan een vijfde van zijn beurswaarde verdampen en hoorde daarmee bij de grootste verliezers van de dag. Het biotechnologiebedrijf schroefde zijn winstverwachting voor 2015 terug en trok daarmee ook aandelen van branchegenoten omlaag.

De kwartaalresultaten van Starbucks werden ontvangen met een koerswinst van 1,3 procent. De koffieketen trok meer klanten naar zijn koffiebars dan een jaar eerder en voerde daarmee zijn omzet en winst op.

Olieprijs omlaag

De olieprijs ging voor de derde achtereenvolgende dag omlaag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,6 procent tot 48,15 dollar en leverde daarmee deze week ongeveer 5 procent in. Oliemaatschappij Chevron stond in de onderste regionen van de Dow Jones met een verlies van 2,5 procent.

De euro was vrijdagavond 1,0980 dollar waard, tegen 1,0965 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen