ECO29 mei '15 11:56

Griekse zorgen drukken beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdagochtend eensgezind in het rood.

ANP
ANP

De voortslepende onderhandelingen over de Griekse schuldenproblematiek drukten op het beurssentiment. Ook werd uitgekeken naar het economische groeicijfer van de Verenigde Staten, dat later op de dag naar buiten komt.

,,Het politieke gesteggel over Griekenland duurt voort en er worden elke dag proefballonnetjes opgelaten, maar de markt wacht nu op concreet nieuws over een schuldenakkoord. Voor de langere termijn wordt het sentiment echter vooral bepaald door het beleid van de Fed, die nadrukkelijk heeft aangegeven dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is om de rente te verhogen", aldus Erwin Blok, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 1 procent lager op 497,36 punten. De MidKap zakte 0,5 procent tot 754,21 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt daalden 0,3 tot 1,2 procent.

Griekse schuldendeal

Eurocommissaris Pierre Moscovici (Economische en Monetaire Zaken) zei op de G7-bijeenkomst in Dresden dat er nog veel werk nodig is voordat een Griekse schuldendeal bereikt kan worden. IMF-topvrouw Christine Lagarde liet weten dat een vertrek van Griekenland uit de eurozone een mogelijkheid is, die de muntunie uiteindelijk wel zou overleven.

Tankopslagbedrijf Vopak was de enige stijger in de AEX met een winst van 1,1 procent, na een adviesverhoging door Rabobank. Verzekeraar NN Group sloot de rij met een verlies van ruim 2 procent.

Air France-KLM

In de MidKap klom Air France-KLM 1 procent. Topman Frédéric Gagey van Air France liet weten dat het Franse onderdeel van de luchtvaartcombinatie dit jaar een positief resultaat zou moeten halen in plaats van zich tevreden te stellen met een break-even resultaat.

In Zürich steeg Syngenta meer dan 1 procent, na mediaberichten dat het Amerikaanse landbouwconcern Monsanto werkt aan een hoger bod op zijn Zwitserse branchegenoot.

De euro stond op 1,0983 dollar, tegen 1,0915 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,3 procent tot 58,41 dollar. Brent kostte 1 procent meer en werd verhandeld op 63,22 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen