ECO17 nov '15 11:46

Stevige winsten op Europese beurzen

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen dinsdagochtend over een breed front stevig omhoog.

ANP
ANP

Beleggers schoven de zorgen over de terreuraanslagen in Parijs aan de kant en stapten weer volop in de markt. Op het Damrak was uitzender Randstad uitblinker na een positieve handelsupdate.

,,De overtuiging dat de terreurdaden de beurs en de economie niet van de rails krijgen, zorgt voor een sterk herstel op de markten. Nagenoeg alle sectoren staan in het groen en vooral zwaarwegende olieproducenten zoals Shell laten flinke winsten zien. Ook wordt de euro steeds goedkoper door het vooruitzicht dat de rente in de VS wordt verhoogd", aldus analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 2,1 procent hoger op 463,98 punten, mede dankzij een stevige winst van zwaargewicht Shell (plus 3,1 procent). De MidKap dikte 1,4 procent aan tot 690,24 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt gingen 1,7 tot 2 procent vooruit.

Randstad

Randstad ging aan kop in de AEX met een plus van 7 procent. De uitzender liet weten dat de omzet in oktober en november sterker is gegroeid dan in het derde kwartaal. In de MidKap profiteerde uitzender USG People (plus 3 procent) van het positieve nieuws van zijn concurrent.

Delta Lloyd won 4 procent. De verzekeraar wil Clifford Abrahams benoemen tot nieuwe financieel directeur. Abrahams komt over van het Britse Aviva, de voormalige eigenaar van Delta Lloyd.

VW

Bij de kleinere bedrijven klom Accell 4,7 procent. De fietsenfabrikant verwacht voor de tweede helft van dit jaar een verdere stijging van de winst en omzet, na een goed derde kwartaal.

Volkswagen steeg 0,5 procent in Frankfurt. De Duitse automaker verkocht in oktober in Europa iets minder auto's, maar blijft ondanks alle commotie rond het dieselschandaal onverminderd populair bij consumenten.

De euro was 1,0660 dollar waard, tegen 1,0714 dollar bij de Europese slotbel op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper op 41,54 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,2 procent tot 44,64 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen