ECO25 nov '15 09:28Aangepast op 25 nov '15 09:59

AEX begint met kleine plus

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam is woensdagochtend met een kleine winst begonnen.

ANP
ANP

Ook de andere Europese aandelenmarkten gingen omhoog in een poging wat terrein terug te winnen na de verliesbeurt van een dag eerder. Naast de verdere ontwikkelingen op geopolitiek vlak gaat de aandacht uit naar de reeks van Amerikaanse macro-economische cijfers, die later op de dag naar buiten komen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 0,5 procent hoger op 463,35 punten. De MidKap klom 0,4 procent naar 689,92 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen dikten tot 0,5 procent aan.

Verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 1,7 procent na een adviesverhoging door Exane. ING, het voormalige moederbedrijf van NN, behoorde tot de grootste dalers met een min van 1,4 procent na een adviesverlaging door Morgan Stanley.

Londen

Thomas Cook klom bijna 8 procent in Londen. De Britse reisorganisatie schreef in haar gebroken boekjaar voor het eerst in vijf jaar weer zwarte cijfers. De winst is een opsteker voor het bedrijf dat in het afgelopen jaar met de nodige uitdagingen kampte.

UK Mail ging meer dan 3 procent omlaag in Londen. Topman Guy Buswell treedt per direct terug bij de Britse post- en pakketverzorger, die onlangs de tweede winstwaarschuwing in korte tijd afgaf.

Frankfurt

In Frankfurt klom het Duitse meststoffen- en zoutwinningsbedrijf K+S 4 procent, na mediaberichten dat de Canadese branchegenoot Potash in het voorjaar van 2016 met een nieuw overnamebod zal komen.

Metro kreeg er meer dan 5 procent bij. De Duitse eigenaar van Media Markt en Saturn gaat meer dividend uitkeren dankzij de positieve effecten van de herstructurering en verbeterde schuldpositie.

Euro

Ook fusiebedrijf LafargeHolcim verhoogde het dividend voor het lopende boekjaar. Het Frans-Zwitserse cementconcern, dat zijn eerste kwartaalbericht als gecombineerde onderneming publiceerde, steeg in Zürich ruim 2 procent.

De euro was 1,0676 dollar waard, tegen 1,0646 dollar bij het Europese slot op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 42,71 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,5 procent tot 45,89 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen