ECO8 apr '15 09:27

Shell neemt gasproducent BG over

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (ANP) - Shell heeft een overnamebod uitgebracht op de Britse gasproducent BG Group van circa 47 miljard pond (64,3 miljard euro).

ANP
ANP

Shell en BG maakten woensdag bekend dat het bod bestaat uit 383 pence in contanten en 0,4454 aandelen Shell. Dat is een premie van bijna 50 procent ten opzichte van de slotkoers van BG op dinsdag.

De transactie, die nog moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders, is de grootste in de olie- en gassector in meer dan tien jaar. Ook is het de grootste overname van Shell sinds de fusie van Royal Dutch en Shell, waaruit het huidige concern ontstond. Het gefuseerde bedrijf, dat geleid zal worden door bestuursvoorzitter Ben van Beurden van Shell, is in marktwaarde twee keer zo groot als de Britse rivaal BP en is ook meer waard dan Chevron, de nummer twee in de Verenigde Staten.

Naar verwachting wordt het prospectus en andere informatie rond de transactie aan het eind van dit jaar of begin 2016 openbaar gemaakt.

Mijlpaal

Shell verwacht dat de overname in 2017 mondjesmaat bijdraagt aan de winst per aandeel, gevolgd door een ,,sterke'' bijdrage in 2018. Shell gaat er daarnaast van uit dat het meer onderdelen kan afstoten en voorziet een totaalbedrag daarvoor van 30 miljard dollar (27,7 miljard euro) in de jaren 2016 tot en met 2018.

Toezichthouders zullen Shell en BG waarschijnlijk niet verplichten om onderdelen van de hand te doen vanwege de transactie, zo zei topman Ben van Beurden in een toelichting. Hij sprak van een mijlpaal voor beide bedrijven. De bestuursvoorzitter van BG, Helge Lund, blijft aan tijdens het combineren van de onderneming en zal volgens Van Beurden daarna waarschijnlijk de onderneming verlaten.

Productiegroei

De aankoop moet Shell een snellere groei opleveren in de mondiale lng-markt (vloeibaar gemaakt aardgas) en in de winning van olie en gas in diepwatervelden. Ten opzichte van 2014 voegt de overname circa 25 procent toe aan de reserves van Shell, dat zijn posities met name in Australië en Brazilië versterkt ziet. Shell rekent met BG op een productiegroei van 20 procent. De productie van Shell lag vorig jaar met 3,08 miljoen vaten per dag op het laagste niveau in zeventien jaar.

Door de stap zal Shell op de markt van vloeibaar gemaakt aardgas waarschijnlijk wereldwijd de grootste speler worden, zo denkt Van Beurden.

Kostenbesparing

Shell verwacht dat de transactie jaarlijks een kostenbesparing van 2,5 miljard dollar voor belasting oplevert. De aandeelhouders van BG krijgen in totaal 19 procent van de aandelen in het gecombineerde bedrijf in handen.

Shell maakte ook bekend tussen 2017 en 2020 minstens 25 miljard dollar te spenderen aan de inkoop van eigen aandelen. Shell wil over 2015 een dividend uitkeren van 1,88 dollar per aandeel en minstens dat bedrag in 2016.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen