ECO23 apr '15 11:54

Beurzen lager na zwakke macrocijfers

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen stonden donderdagmiddag overwegend in het rood.

ANP
ANP

Een afzwakkende economische groei in de eurozone en een tegenvallend Chinees industriecijfer drukten op het beurssentiment.

,,De beurzen zakken weer weg. De markten lieten in de afgelopen dagen al flinke schommelingen zien en hikten tegen nieuwe hoogtepunten aan. In Europa en China vielen de macro-economische cijfers wat tegen en ook blijft het Griekse schuldendrama een punt van zorg", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,8 procent lager op 501,71 punten. De MidKap daalde 1 procent tot 768,86 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 1,1 procent. De FTSE-index in Londen won 0,1 procent.

Hekkensluiters

Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat de economische activiteit in de eurozone in april minder hard is gegroeid dan vorige maand. De Britse bank HSBC maakte eerder op de dag al bekend dat de bedrijvigheid in de Chinese industrie deze maand is afgenomen tot het laagste niveau in een jaar.

Hekkensluiters in de AEX waren kunstmestbedrijf OCI en uitzender Randstad met verliezen van ruim 2 procent. Grootste stijger was olieconcern Shell met een plus van 0,6 procent.

Arcadis

In de MidKap stond advies- en ingenieursbureau Arcadis onderaan met een min van 3,6 procent na een teleurstellend kwartaalbericht. Navigatiebedrijf TomTom, dat een samenwerking is aangegaan met Mozilla en Telefónica, ging aan kop met een winst van 5,9 procent.

Bij de kleinere bedrijven won Accell meer dan 2 procent. De fietsenfabrikant profiteerde in het eerste kwartaal van het zachte voorjaarsweer in Europa.

Pernod Ricard

In Parijs klom Pernod Ricard ruim 2 procent. De Franse drankenproducent verkocht vorig kwartaal aanzienlijk meer dan een jaar eerder. Bandenfabrikant Michelin steeg meer dan 7 procent na meevallende omzetcijfers en de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma van 750 miljoen euro.

Op de beurs in Stockholm verloor de Zweedse maker van netwerkapparatuur Ericsson ruim 10 procent na zwakke eerstekwartaalcijfers.

De euro was 1,0736 dollar waard, tegen 1,0729 dollar bij het einde van de Europese beurshandel op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent minder op 55,96 dollar. De prijs van Brent zakte 0,2 procent tot 62,63 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen