ECO1 okt '15 11:48

Optimisme aan begin nieuwe beursmaand

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Europese aandelenbeurzen waren donderdagmiddag overwegend optimistisch gestemd aan het begin van de nieuwe beursmaand.

ANP
ANP

Vooral de grondstofgerelateerde bedrijven, die in september stevig onder druk stonden, werden verder aangekocht.

,,Het kwartaal is goed begonnen, maar dat kan ook bijna niet anders na het slechte derde kwartaal. De huidige koersniveaus bieden zeker kansen en het ziet ernaar uit dat de bodem is bereikt", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

Volgens de marktkenner zullen de bedrijfsresultaten die deze maand naar buiten komen de toon gaan zetten. ,,De kwartaalcijfers zullen meer duidelijkheid geven over het effect van China op de bedrijfswinsten. Als dat meevalt kunnen de beurzen verder omhoog."

Shell

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het begin van de middag 1 procent hoger op 425,48 punten en staat daarmee weer op een nipte winst voor het jaar. De MidKap klom 1,1 procent tot 627,62 punten. De beurzen in Parijs en Londen stegen tot 1,1 procent, Frankfurt ging echter 0,1 procent omlaag.

Olie- en gasconcern Shell was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 3 procent. ING won 1,8 procent. Het financiële concern heeft 40 miljoen aandelen van verzekeraar NN (min 0,2 procent) van de hand gedaan.

Glencore

Altice sloot de rij in de AEX met een min van ruim 6 procent. Het Franse kabelbedrijf wil een deel van de overname van het Amerikaanse Cablevision financieren met de uitgifte van nieuwe aandelen. Volgens analisten is de timing van de aandelenuitgifte niet optimaal gezien de recente koersdaling.

Glencore won in Londen bijna 4 procent. De Brits-Zwitserse grondstoffenhandelaar en mijnbouwer verzekerde investeerders dat zijn financiële positie nog altijd sterk is. De onrust over de schulden van het bedrijf zorgde aan het begin van de week voor een koersval van het aandeel. Dat verlies is nu weer goedgemaakt.

De euro was 1,1155 dollar waard, tegen 1,1170 dollar bij het Europese slot op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,5 procent meer op 46,20 dollar. De prijs van Brentolie steeg 2 procent naar 49,32 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen